Terviseamet ei luba Läti surnuid Eestisse. Viljandi krematoorium kaotas suure turuosa (5)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandi krematooriumis enam Läti kodanike surnukehasid tuhastada ei saa, sest terviseamet ei pea seda ohutuks tegevuseks.
Viljandi krematooriumis enam Läti kodanike surnukehasid tuhastada ei saa, sest terviseamet ei pea seda ohutuks tegevuseks. Foto: Marko Saarm

Viljandi krematoorium on Riia duumaga sõlmitud lepingu alusel tuhastanud iga kuu 30–50 Läti kodaniku surnukeha ning kuigi eriolukorra väljakuulutamise järel said surnukehi Eestisse toimetavad inimesed piiriületuseks eriloa, neljapäeval see terviseameti juhiste alusel tühistati.

Neljapäeva õhtul seisis Riiast teed alustanud auto Viljandisse tuhastamisele saadetud surnukehadega Eesti ja Läti piiril ning edasi seda ei lubatud: viis päeva varem Eesti politseist autojuhile antud eriluba oli tühistatud. Krematooriumi omaniku, osaühingu Felkrem juht Toomas Sumeri võttis seepeale oma asutusest urnid Läti kodanike tuhaga ja viis need piirile, et need saaks Lätis omastele üle anda. Juba siia toimetatud surnukehad tuli samuti tagasi Riiga sõidutada.

Sumeri pöördus politsei- ja piirivalveameti eriloa tühistamise otsuse peale terviseameti poole ning sealt tulnud vastused ajasid ta pahaseks. Saadud selgituste põhjal peab ta eriloa tühistamise otsust alusetuks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles