Ümber Viljandi järve jooks lükkub augustisse

Priscilla Õmblus
Copy
Traditsiooniliselt 1. mail peetav ümber Viljandi järve jooks on lükatud eriolukorra tõttu 1. augustile.
Traditsiooniliselt 1. mail peetav ümber Viljandi järve jooks on lükatud eriolukorra tõttu 1. augustile. Foto: Elmo Riig

Täna teatas Viljandi suurjooksu korralduskomitee, et koroonaviiruse levikust tingitud eriolukorra tõttu lükkub traditsioonilselt 1. mail joostav ümber Viljandi järve jooks kolm kuud edasi ning stardib 1. augustil kell 12.

"See, et 1. mail ümber järve jooksu korraldada ei saa, oli meile selge juba eriolukorra väljakuulutamise esimesel päeval," nentis korralduskomitee juht Mati Jürisson. "Otsisime jooksukalendrist sobivat aega, kuhu see mahutada."

Jürissoni sõnul muutub võistlusgraafik suve teises pooles väga tihedaks, kuid varasemale ajale ei olnud võimalik jooksu paigutada. Korraldajad pole Jürissoni sõnul mõelnud kordagi võimalusele, et jooks peaks üldse ära jääma.

Ümber Viljandi järve on joostud igal aastal alates 1931. aastast. Ka teise maailmasõja aastatel leiti iga kord võimalus jooks ära pidada, ehkki toona tuli korraldajatel starti mitmel korral edasi lükata. Praegune korraldusmeeskond on täis usku, et ka tänavu saab jooks peetud.

Ümber Viljandi järve jooks on Eesti vanim traditsiooniline rahvaspordivõistlus, mis saab tänavu teoks 91. korda. Esimest korda starditi 1928. aastal. Algusest peale on jooksu rajavalik olnud osalejale vaba. Reeglite järgi tuleb ületada Orika ja Kösti sild.

1950. aastate keskel suurjooksu tiitli pälvinud spordivõistlusel osaleb igal aastal enam kui 4000 inimest, kelle seas on tuhatkond last, kes jooksevad päev enne suurjooksu staadionil.

Ümber Viljandi järve jooks on Eesti linnajooksude sarja üks etapp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles