Eile tuvastasid laborid 26 koroonaviirusesse nakatunut. Viljandis uusi nakatunuid polnud

Sakala
Copy
Läinud nädala reedel püstitati Viljandisse telk, kus saab autost koroonaviiruse proovi anda.
Läinud nädala reedel püstitati Viljandisse telk, kus saab autost koroonaviiruse proovi anda. Foto: Elmo Riig

Terviseamet teatas, et 23. märtsi hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 352 inimesel, kokku on tehtud 3724 analüüsi. Ööpäevaga laekus 495 proovi vastust ehk 78 võrra rohkem kui eile.

Võrreldes eilsega lisandus 26 nakatunut, neist 16 Saaremaal, viis Harjumaal, neli Võrumaal ja üks Tartumaal. Vanuserühmade vaates on seis endine: nooremad kui 20-aastased moodustavad vähem kui kuus protsenti ja vanemad kui 60-aastased 17 protsenti nakatunutest. Haiglaravil on 15 inimest, neist neli vajab intensiivravi. Kahe intensiivravil viibiva patsiendi seis on kriitiline.

Koroonaviiruse proov võetakse ennekõike haigustunnustega ja meditsiinilise näidustusega inimestelt, sealhulgas eakatelt ja krooniliste haiguste põdejatelt. Proovitegemise vajalikkuse otsustab perearst, kes suunab patsiendi seda tegema. Perearstidele on antud juhised, kuid lõplik otsus on alati perearsti arstlik otsus, mille ta teeb, tundes oma nimistu patsiente ning võttes arvesse patsiendi sümptomeid, üldist tervislikku seisundit ja kõiki kaasnevaid haigusi.

Juhuvalimi alusel võetakse proove haigussümptomiteta tervishoiutöötajatelt ja hoolekandeasutuste töötajatelt, et hoida ära viiruse levik tervishoiu- ja hoolekandeasutustesse, samuti politsei ja päästeameti töötajatelt ning teistelt COVID-19 leviku tõkestamisega seotud inimestelt, kes oma töö tõttu võivad olla ohuks riskirühmadele.

Häirekeskuse ja kiirabi ülekoormatuse tõttu võib kiirabi teenindada abivajajaid nüüd ka kaheliikmelistes brigaadides. 

Terviseamet ja sotsiaalministeerium ning riik tervikuna töötavad selle nimel, et tarnida Eestisse rohkem isikukaitsevahendeid. Eesti osaleb Euroopa Komisjoni ühishankes, millega soetatakse hingamiskaitsevahendeid, kindaid ning kaitserõivaid ja -prille. Euroopa Komisjoni ajakava kohaselt võib hange nihkuda maikuusse. Lisaks on terviseamet sõlminud kaks lepingut, millest ühega tellis märtsi alguses 50 000 FFP3 respiraatorit ja teisega veel 85 000 FFP3 respiraatorit. Pooleaastane raamleping võimaldab tellida kuni 260 000 maski.

"Märtsi lõpuks peaks meieni jõudma 200 000 kolmekihilist kirurgilist maski, kuid peame arvestama, et tarneaeg pikeneb. Ka käivad läbirääkimised FFP2 tarnijatega ning teeme kõik, et need jõuaksid lähinädalatel Eestisse," andis terviseamet teada.

Terviseamet saab isikukaitsevahendeid peamiselt Eesti tarnijate kaudu ning Hiina tootjatelt. "Paraku peame arvestama sellega, et praeguses olukorras on logistikaettevõtetel tõrkeid ja tellimuste tarneajad võivad viibida."

Sümptomite (köha, palavik) avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, millelt antakse käitumisjuhised. Koroonaviirusega seotud küsimustes on ööpäev läbi avatud tasuta häirekeskuse infotelefon 1247. Haiglates ja hooldekodudes on alates eilsest telefoni teel võimalik vestelda hingehoidjaga. Hingamisraskuse või õhupuuduse korral tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Proovitegemise vajalikkust hindab arst ning seda tehakse tervislikel näidustusel. Kui inimene haigestub, peaks ta igal juhul püsima kodus ja võimalusel teavitama haigestumisest neid, kellega ta on olnud viimastel päevadel lähikontaktis. Kergete sümptomitega, nagu köha ja väike palavik, tuleb püsida kodus ning vajadusel leevendada sümptomeid soovitatavalt käsimüügiravimitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles