Viljandi haigla valmistub koroonahaigete saabumiseks

Kristiina Liiv
, reporter
Copy
Viljandi haigla teostab hetkel erakorraliste haigete eelkontrolli haigla kõrval paiknevas mobiilses konteinerhaiglas.
Viljandi haigla teostab hetkel erakorraliste haigete eelkontrolli haigla kõrval paiknevas mobiilses konteinerhaiglas. Foto: Elmo Riig

Viljandi haigla on asunud ette valmistama palateid viirushaigusega patsientidele, töökorraldust oluliselt muutnud ja plaanilised vastuvõtud viinud üle virtuaalkanalitesse.

Endiselt kehtib haiglas patsientide külastamise keeld. Plaanilisi vastuvõtte tehakse kaugvaatluse teel. Haigla juht Priit Tampere ütles, et arstid hindavad alati patsiendi seisundit ja ravi vajadust ning ravimata kedagi ei jäeta.

Palatid koroonahaigete ootel

Haigla juht kinnitas, et haiglal on piisavalt isikukaitsevahendeid ning nende olemasolu ja vajalikkust kontrollitakse iga päev.

Tööle on jäetud näiteks radioloogiaüksus, mis teeb röntgenuuringuid ka koroonakahtlusega patsientidele.

Need patsiendid, keda tavaolukorras ravitaks haiglas ning kes vajavad iga päev õe jälgimist ja arstlikku konsultatsiooni, saavad abi koduõe kaudu. Vajaduse korral saab õde patsiendi kodust rajada telesilla arstiga. EMO eelkontrolli on võimalik teha väljaspool haiglat asuvas mobiilses konteinerhaiglas.

Õige pea on haigla valmis vastu võtma haigeid Tartust, juhul kui sealne ülikooli kliinikum peaks lisaruumi vajama.

"Praegu on töökorraldus selline, et niikaua kui Tartul jätkub võimekust, lähevad koroonahaiged sinna, kuid oleme valmis vastu võtma haigeid ka Tartu haiglast, kui nad vastavad Viljandi haigla profiilile," ütles Tampere haigla töösituatsiooni iseloomustades.

Rasedatel on tugiisik lubatud

Kui selle nädala alguses teatasid Põhja-Eesti suuremad sünnitushaiglad, et ei luba sünnituste juurde tugiisikuid ning haiglad hakkasid tühistama plaanilisi ja ajakriitilisi sünnituseelseid uuringuid, siis Viljandi haiglas võeti veel eile lapseootel naisi uuringutele ning abikaasa või elukaaslane võis sünnitajale toeks minna.

"Oleme eriolukorras suutunud tagada Viljandimaa patsientidele nii medikamentoosse kui kirurgilise abordi kättesaadavuse ning teeme ka esimese trimestri rasedate skriiningut," ütles sünnitus-günekoloogia vanemarst Maret Metsmaa.

Vanemämmaemand Esta Vahtra sõnul võib tugiisik sünnitajaga kaasa minna, kuid silmas tuleb pidada teatud tingimusi. Tugiisik peab olema sünnitajaga samast leibkonnast, ta ei tohi olla viibinud eriolukorra väljakuulutamisest alates välismaal ning elada ega töötada välisriigis. Samuti ei tohi tugiisikul olla koroonaviirusele viitavaid sümptomeid ning kindlasti ei tohi ta olla kokku puutunud positiivse või haigusnähtudega inimesega. Sünnitusele tuleku eel peab tugiisik täitma tervisedeklaratsiooni ning kandma haiglas viibimise ajal näomaski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles