Töötukassa plaanib kriisis ettevõtjatele toetust pakkuda

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Töötukassa plaani kohaselt aidatakse raskustes ettevõtjaid, hüvitades kahe kuu vältel 70 protsenti töötajate palgast.
Töötukassa plaani kohaselt aidatakse raskustes ettevõtjaid, hüvitades kahe kuu vältel 70 protsenti töötajate palgast. Foto: Elmo Riig

Töötukassa nõukogu tuli kolmapäeval välja plaaniga, kuidas toetada raskustes ettevõtetes koondamise vältimist. Plaani järgi hüvitab töötukassa kahe kuu jooksul 70 protsenti palgast.

Valitsusele kinnitamiseks esitatud plaani kogumaht on 250 miljonit eurot ning hüvitise maksmiseks peavad ettevõtjad täitma kahte kolmest tingimusest. Nimelt peab ettevõtte käive olema langenud vähemalt 30 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, ettevõttel ei ole vähemalt 30 protsendile töötajatest tööd anda või töötajate palka on vähemalt 30 protsenti kärbitud.

Märtsis veel taotlusi vastu ei võeta, kuid makstakse ka märtsi eest. Hüvitatakse 70 protsenti eelmise 12 kuu keskmisest brutopalgast, aga mitte rohkem kui 1000 eurot. Tööandjal on omakorda kohustus maksta töötajale lisaks vähemalt 150 eurot, ka tööjõumaksud peab tasuma tööandja ise. Plaan kehtib tagasiulatuvalt 1. märtsist 31. maini, ent kompensatsiooni saab taotleda kuni kahe kuu töötasu ulatuses tööandja valitud perioodi eest selle kolme kuu sees. Seega on hõlmatud ka need töötajad, kes 1. märtsist on saanud koondamisteate.

Ametiühingute keskliidu juht ja töötukassa nõukogu liige Peep Peterson toonitas Postimehe vahendusel, et ettevõte peab täitma kahte kolmest tingimusest. «Tööandja peab olema majandusliku olukorra tõttu sunnitud vähendama kas töökohtade arvu või palkasid. Seega ei saa tulla niisama toetust küsima,» ütles Peterson.

Ta lausus Postimehele, et meede põhineb küll usaldusel, ent seda usaldust kontrollitakse. «Kui tööandja teadlikult valetab, rakenduvad soodustuskelmuse paragrahvid ja kindlasti kontrollitakse, kas ettevõte vastab toetuse tingimustele,» lisas ta. Täpsemad juhised antakse töötukassa kodulehel, kui valitsus on ettepaneku kinnitanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles