Noored valmistuvad taas moodi looma

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud aastal olid nooremas vanuseastmes parimad toonased Kitzbergi gümnaasiumi III-a klassi õpilased oma  kollektsiooniga «Jaapan, tõusva päikese maa».
Läinud aastal olid nooremas vanuseastmes parimad toonased Kitzbergi gümnaasiumi III-a klassi õpilased oma kollektsiooniga «Jaapan, tõusva päikese maa». Foto: Elmo Riig / Sakala

Juba seitsmendat aastat kutsutakse noori haarama õmblusnõela ja niidi järele, et esitleda Karksi-Nuias «Noore moelooja» võistlusel oma rõivakollektsiooni.

Praegu pole veebruari algul asetleidvale võistlusele end kirja pannud veel ükski võistkond, kuid «Noore moelooja» korraldaja Eneli Põder ei näe muretsemiseks põhjust. Kuue aasta pikkuse korraldamis-

kogemuse põhjal teab ta öelda, et registreerimise tippaeg on kaks nädalalt enne sündmust.

Paarsada modelli

Kuigi kohaliku Kitzbergi gümnaasiumi 7—20-aastased noored on moeetendusel osalemise võimalust kõige agaramalt kasutanud, on olnud esindatud ka näiteks Mõisaküla, Ramsi, Viljandi ja Abja-Palu­oja.

«Noor moelooja» alustas 2006. aastal nelja kollektsiooniga ning iga-aastase jõudsa kasvu järel oli neid mullu juba 26. «Viimasel neljal korral on kollektsioone alati olnud üle 20,» sõnas Eneli Põder ja lisas, et näiteks 2009. aastal käis laval üle 200 modelli.
Osavõtjate arvu kasvu tõttu tehti 2008. aastal senise ühe asemel kolm vanuseastet. Tänavu on show jagatud juba nelja vanuseklassi.

Kuue aasta jooksul on võidurõõmu saanud maitsta noored disainerid Mõisakülast, Viljandist ja Karksi-Nuiast. Kohalikke võistlejaid on edu saatnud küll kõige enam, kuid korraldaja toonitas, et neile ei tehta erandeid.

«Võitjad on tihti kohalikud seetõttu, et ainuüksi osavõtjaid on siit palju,» selgitas ta ja lisas, et eelise annab ehk see, kui saab enne osalemist võistlust pealtvaatajana jälgida. See tagabki Põdra sõnul võistlusele arengu ja tugevuse. «Kapist leitud riietega enam osalema ei tulda.»

Huvitavamate kostüümidena on korraldajale meelde jäänud 2007. ja 2009. aasta võitja Laura Sipelga põlevate elektrilampidega kaunistatud kleit ning laval trikitavad puhvpükstega poissmodellid.

Kogu kollektsioonina tõstis ta esile Tiiu Variku «Tsirkuse», mis jagas Laura Sipelga kollektsiooniga «Dolls» 2009. aastal vanemas astmes esimest kohta.

«See koosnes ajalehtedest. Väga peen voltimistöö oli tehtud ning tulemus oli visuaalselt nauditav,» meenutas Põder.

Moejoon on jäänud

Ettevõtmine annab maakonna noortele moeloojatele ja modellidele võimaluse ennast ja oma loomingut laiemale avalikkusele tutvustada. Näiteks 2009. aastal keskmises vanuserühmas esikoha pälvinud Kitzbergi gümnaasiumi VI-b klassi õpilaste kollektsioon «Spots on the air» pälvis Kesk-Eesti koolinoorte moeetenduse «M.O.E. Park» korraldajate tähelepanu ning sai sellele finaalikoha.

Mõned «Noore moelooja» võistlusel osalejad on rõivakujundamise oma tulevikuplaanidesse võtnud. Korraldaja tõi näiteks Laura Sipelga, kes õpib tekstiilikunsti ning on oma loomingut tutvustanud ka suurematel lavadel.

Lii Laande, kes samuti on Karksi-Nuias toimuval moe­etendusel osalenud, sai aasta lõpul Euroakadeemiast moedisaineri diplomi.

«Tiiu Variku elukutsevalik ei olnud küll moega seotud, kuid tean, et kunst on endiselt tema hobi,» lisas Põder.

Teema on «Koolivorm»

Selle aasta show teema on «Koolivorm». «See on küll ainult esimesel vanuseastmel, aga seda võivad käsitleda ka vanemad,» kõneles korraldaja ja lisas, et huvitav on ju teada saada, milline on noorte endi arusaam koolivormist.

«Praegustel õpilastel ei ole enamasti vormikandmise kogemust, kuid siin tekib võimalus küsida nende arvamust,» selgitas Eneli Põder. Võistlusel osalemiseks saab disainida just sellise koolivormi, mida noor ka ise kanda tahaks.

«Miks mitte arendada noorte ideedest ühtset sümboolikat, kuid eks seda näita aeg, sest ettevõtmise esmane eesmärk on õhutada loominguliselt mõtlema.»

Moeetendusel osalemiseks tuleb end jaanuari lõpuks korraldaja, Karksi-Nuia noortekeskuse noorsootöö spetsialisti Eneli Põdra kaudu registreerida ja kirjeldada lühidalt oma kollektsiooni.

«Ühel aastal helistasid kahe kollektsiooni autorid ürituse toimumise päeva hommikul, et tahaksid tulla,» rääkis Põder. Ka need soovijad lubati show’le, ehkki organiseerimise poole tegi see  keerulisemaks. «Aga «Moelooja» ongi ju selleks, et kõik noored, kes on selleks valmistunud, saaksid oma loomingut publikule näidata,» ei kahetsenud ta tekkinud korraldamismuresid.

KATEGOORIAD

«Noore moelooja» kategooriad
• I—III klass
• IV—VI klass
• VII—IX klass
• X—XI klass, kaasa arvatud kuni 20-aastased noored
• Parim modell
Allikas: Viljandimaa noorte infoportaal Majakas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles