Politsei hoiatab pandeemiat ära kasutavate kurikaelte petuskeemi eest (2)

Margus Haav
, reporter
Copy
Kelmid pakuvad kodu desifintseerimise teenust.
Kelmid pakuvad kodu desifintseerimise teenust. Foto: Sander Ilvest
Viljandi politseiosakond juhib tähelepanu uuele petuskeemile, mille kurikaelad praeguses olukorras kasutusele on võtnud. Nimelt helistavad nad ja pakuvad raha või info väljapetmiseks kodude desinfitseerimise teenust.

Politsei teatas, et kelmid räägivad eesti keeles. Rõhutakse nii väikestele lastele kui vanuritele, keda selle teoga justkui aidatakse.

Viljandi jaoskonna piirkonnavanem Meelis Lill nentis, et kelmid end eriolukorrast heidutada ei lase. Nii on mitme riigi politseinikud saanud teateid võimalikest telefonikelmustest, andmepüügist ja kodu desinfitseerimise teenuse pakkumistest, millega kurjategijad püüavad koroonaviirust ära kasutades inimestelt raha välja petta.

"Paraku on ka Eestis sagenenud eeskätt üksi ja keskustest kaugemal elavatele inimestele tehtavad kõned, milles pakutakse näiteks kodu desinfitseerimist või püütakse müüa kaitsemaske, desinfitseerimisvahendeid või suisa olematut viirusvaktsiini," rääkis Lill. "Praegu pole teada, et ükski meie inimene oleks end petta lasknud või kahtlaste kavatsustega võõraid oma koju lubanud, kuid tähelepanelik tuleb olla sellegipoolest kõigil ja igal ajal." 

Lill toonitas, et ettevaatlik tuleb olla ka igasuguste e-postkasti saabunud kirjadega. 

"Enne kui avada kirjas olevaid linke või manuseid, tuleb veenduda, et kiri on tulnud usaldusväärselt allikalt," rääkis piirkonnavanem. "Selleks tuleb näiteks kontrollida saatja e-posti aadressi. Möödunud nädalal said mitu inimest oma postkasti kirja, mis oli justkui terviseametist, kuid sisaldas tegelikult pahavara."

Lill toonitas, et mis tahes liiki kelmuse eest kaitseb ettevaatlikkus ja tähelepanelikkus. Võõrale helistajale ei tohi heauskselt edastada enda või oma krediitkaardi andmeid. 

"Kaitsemaskide ja vaktsiinide, aga ka desinfitseerimiseteenuste ja teistesse kahtlastesse pakkumistesse tuleb suhtuda ettevaatlikult ning uurida helistaja või väidetava ettevõtte tausta, enne kui tehing tehakse või ülekanne sooritatakse," rõhutas Lill. "Tasub silmas pidada sedagi, et ilma kutsumata ei tule teie kodu puhastama ei desinfitseerimistöid pakkuvad ettevõtted, proove võtvad meedikud ega ka muid puhastustöid tegevad isikud. Juhul kui uksele koputab inimene, kes tutvustab end mõne ameti või ettevõtte esindajana, peab ta esitama töötõendi. Kahtluse puhul on kindlam inimest sisse mitte lubada ning vahejuhtumist politseile teada anda."

Piirkonnavanem lisas, et kelmid kasutavad inimesi ära siis, kui nood on kõige haavatavamad. Politsei kutsub üles selliste petuskeemide levimisest taeda andma oma lähedastele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles