Lasteaiad jäävad esialgu kõigis omavalitsustes avatuks

Kristiina Liiv
, reporter
Copy
Viljandi vallamaja loodab kriisiperioodil suur osa töötajaid kodukontorisse suunata ning palub soovijatel vallamajja pöörduda vaid äärmise vajaduse korral.
Viljandi vallamaja loodab kriisiperioodil suur osa töötajaid kodukontorisse suunata ning palub soovijatel vallamajja pöörduda vaid äärmise vajaduse korral. Foto: Marko Saarm

Esmaspäevast suletakse vabariigi valitsuse otsusega Eestis kõik koolid ja lõpetatakse huviringide tegevus, lasteaiad jäävad omavalitsuste loal avatuks ja lapse sinna viimise üle otsustab vanem. Kui koolid saavad üle minna e-õppele ja väikelapsed võimalusel vanematega koju jääda, siis vanurite aitamine on sotsiaaltöötajatel kaitsevahendite vähesuse tõttu omajagu keeruline.

Praegu Viljandi linnapea ülesandeid täitva abilinnapea Kalvi Märtini sõnul lähtub linnavalitsus vabariigi valitsuse suunistest ehk koolid ja huvikoolid on alates esmaspäevast suletud ning lähiajal planeeritud sündmused lükatakse edasi või jäetakse ära.

"Kõigil linnalt palka saavatel inimestel, kes sunnitult töölt eemal viibivad, säilib tavapärane palk. Haiguslehele jäänud töötajatele maksame eriolukorra ajal hüvitist alates esimesest haiguspäevast kuni haigekassa hüvitise alguseni. Huvikoolide kinnioleku ajal lastevanematelt huviringi tasu ei küsita. Kui vanem otsustab lapse lasteaiast koju jätta, siis nende päevade eest õppetasu ega söögiraha ei küsita," selgitas Märtin.

Lasteaiad ja vallamajad hoiavad uksed lahti

Põhja-Sakala vallavanema Hermann Kalmuse sõnul lähtutakse asutuste sulgemisel riiklikest eeskirjadest ja terviseameti soovitustest. Koolid suletakse esmaspäevast, samuti lõpetatakse vähemalt kaheks nädalaks huviringide ja trennide tegevus. Lasteaedade sulgemine oleks Kalmuse sõnul suur löök paljudele vanematele, sest reaalne olukord ei võimalda paljudel koju jääda.

"On muidugi võimalus, et lapse saab soovi korral koju jätta ja mõni saab ka tööle mitte minna, kuid näiteks eraettevõtjad ei saa suuresti seda endale võimaldada,” nentis Kalmus.

Lasteaiad jäävad avatuks ka Viljandi vallas. Vallavanem Alar Karu sõnul on see iga lapsevanema otsus, kas jätab lapse koju või ei, sest näiteks need, kes töötavad politseis või meditsiinivaldkonnas, ei saa koju jääda. Sõltuvalt sellest, kui palju on lasteaedades lapsi kohal, otsustatakse, kui palju rühmi on tööl.

Mulgi vallas on lasteaedade sulgemine kaalumisel. "Lapsevanematele on edastatud palve, et nendel, kellel võimalik, saaks lapse koju jätta ning lapsevanemaid on hoiatatud, et tõenäoliselt sulgemisotsus tuleb, kuid anname vanematele aega hoiuteenus leida," ütles Mulgi vallavanem Imre Jugomäe.

Töö jätkub ka kõikides kohalikes vallamajades. Tõsi, paljud töötajad on saadetud kaugtööle ning vallamajadesse paluvad omavalitsuste juhid ilma äärmise vajaduseta mitte tulla.

"Olen kodukontori tööd vallavanemana alati toetanud ning näiteks üks meie töötaja viibibki praegu kodus, sest tuli Itaaliast ja seega vallamajja tööle ei tule," ütles Kalmus.

Kodukontorisse suunatakse võimalikult palju ka Viljandi vallamaja töötajaid ning vallavanem Alar Karu sõnul püütakse majas luua olukord, et igas kabinetis oleks korraga tööl ainult üks inimene.

Viljandi vallamaja ümbrusesse on pandud hoiatavad sildid, mis paluvad asutusse ilma äärmise vajaduseta mitte siseneda. Samuti on Karu sõnul koostamisel infovoldikud, kus on nii omavalitsuse kui riigi antavad soovitused, kuidas kriisiolukorras toime tulla. Infokirjad lähevad vallaelanike poole teele uue nädala algul.

Raamatukogude sulgemisega vallad praegu ei kiirusta. Põhja-Sakala vallavanema sõnul on raamatute laenamine hea võimalus kodus viibivatele inimestele aja sisustamiseks. Küll aga ei korralda vald oma allasutustes ühtegi avalikku sündmust ega kohviõhtut.

Tanel Kiik, sotsiaalminister

Sotgsiaalminister Tanel Kiik
Sotgsiaalminister Tanel Kiik Foto: Madis Veltman (Postimees)

Haridusasutused on esialgu kaheks nädalaks koduõppel. Lasteaiad jätkavad seni, kuni kohalik omavalitsus seda teisiti ei otsusta. Lasteaedade ja -hoidude lahti hoidmine on vajalik ka riigile oluliste ametite – meditsiinitöötajad, politsei, päästetöötajate töös hoidmiseks.

​Ka Viljandi vallas soovitakse vallavanema sõnul raamatukogusid siiski mõnel päeval lahti hoida.

Mulgi vallas jätkab tavapärast tööd ka Abja spordi- ja tervisekeskus, kus ujumistreeningud jäävad küll ära, kuid inimesed saavad ujumas käia. Jugomäe sõnul on veekeskuse lahtihoidmine praegu võimalik ka seetõttu, et kloorivesi mõjub viirusele väidetavalt hävitavalt ning seega pole selle sulgemiseks põhjust. Samuti desinfitseeritakse garderoobe põhjalikult.

"Kõik meetodid on meil ennetamiseks, sest ühtegi haigusjuhtu pole meie vallas registreeritud. Hoiame positiivset meelt ja võtame kõike rahulikult," ütles Jugomäe.

Sotsiaaltöötajad on löögi all

Kõige keerulisemas olukorras on Hermann Kalmuse hinnangul praegu valdade sotsiaaltöötajad, kes oma igapäevast teenust pakkudes ei saa end piisavalt kaitsta. Oma teenusest pole võimalik aga sotsiaaltöötajatel samuti loobuda, sest abivajajaid ju on. "Me oleme vallas mõelnud, kuidas saame telefoni teel infot anda ja kas saame toidukotte üle anda ka nii, et paneme need ukse taha. Piirame ka poeringe, mida vald korraldab nendes kohtades, kus kauplusi pole ja transport ei liigu," tõdes ta.

Samuti pole saada kaitsevahendeid, mistõttu sotsiaaltöötajad ei saa enda eest korralikult hoolitseda. "Tihtipeale külastatakse näiteks kodusid, mis ei ole kõige puhtamas olukorras ja nüüd, kui on desinfitseerivaid vahendeid eriti vaja, siis on nende varud otsakorral,” nentis Kalmus.

Imre Jugomäe sõnul korraldatakse esmaspäeva hommikul valla sotsiaalvaldkonnaga eraldi koosolek, kus arutatakse, kuidas sotsiaaltöötajad saaksid teenust osutada, kuid samas ka ennast piisavalt kaitsta. "Näiteks kaitsemaskide varu on olematu. Leidsime lõpuks Leedust kontakti, kes pani meile kaitsemaskid teele. Desinfitseerimisvahendeid siiski on ja esmaspäeval arutamegi, kuidas sotsiaaltöötajad täpsemalt peaksid edasi jätkama."

​Viljandi vallas rakendatakse vallavanem Alar Karu sõnul sotsiaaltöötajaid tööle olukorda silmas pidades. Näiteks kui keegi tuleb sotsiaaltöötaja vastuvõtule, siis ei pea seda tingimata kabinetis tegema, vaid sobiva ilma korral saab ka õues rääkida, et võimalikult palju kontakti vältida.

"Mida rohkem saavad abivajavaid vanu inimesi aidata lähedased või naabrid, seda parem," ütles Karu.

MIDA TEHA?

* Pese käsi sooja vee ja seebiga ning avalikes kohtades kasuta alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit. Käte pesemine ja desinfitseerimine tapab kätele sattunud viiruse. Ühistranspordi kasutamisel tuleb lisaks käte desinfitseerimisele puhastada ka kindad ja kotisangad.

* Kui aevastad või köhid, siis kata oma suu ja nina ühekordse salvrätiga. Viska see kohe prügikasti ja puhasta seejärel käed. Kui sul ei ole salvrätikut, kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), aga mitte paljast kätt.

* Väldi kontakti ehk hoia vähemalt meetrist vahet inimestega, kellel on välised haigustunnused, näiteks köha või aevastamine. Kui seisad haigusnähtudega inimesele liiga lähedal, võid tema aevastamise korral piisknakkuse sisse hingata ja ise ka haigestuda. Kuna praegu on ka külmetushaiguste leviku periood, siis kõiki tuttavaid ei ole soovitatav kallistada.

* Sinu käed puutuvad avalikes kohtades kokku mitmete esemete ja pindadega, mis võivad olla hiljuti viiruste poolt saastatud. Kui puudutad oma silmi, nina või suud nende kätega, siis on võimalus, et viirus kandub ka sinule edasi.

* Kui sul on palavik, köha ja hingamisraskused, otsi varakult abi. Ütle tervishoiutöötajale, et oled reisinud riskipiirkonnas, kus on teatatud COVID-19 levikust, või ütle, et oled olnud lähikontaktis kellegagi, kes on riskipiirkonnas reisinud ja kellel on hingamisteede haiguste sümptomid (palavik, köha või hingamisraskused).

* Kui sul on kerged hingamisteede haiguste sümptomid ja sa ei ole reisinud riskipiirkonnas ega olnud võimaliku nakatunuga kontaktis, järgi hoolikalt tavapäraseid kätehügieeni nõudeid ning võimalusel püsi kodus, kuni oled tervenenud.

* Ära tarbi toorest või vähe küpsetatud liha ega kuumtöötlemata piima. Samuti ära tarbi pesemata puu- ja köögivilju.

* Kui inimene kahtlustab, et on nakatunud COVID-19-sse, siis tuleb tal helistada oma perearstile. Kui perearsti ei ole võimalik kätte saada, siis helistada perearsti nõuandetelefonile 1220.

* Raskes seisus haigestunul tuleks kutsuda kiirabi, helistades numbrile 112. Sealjuures tuleb teavitada tervishoiutöötajat võimalikust nakkusohust. Kindlasti ei tohi pöörduda otse EMO-sse ega lastehaiglasse.

Allikas: www.koroonaviirus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles