Valeinfo koroona kohta on eluohtlik. Sakala avab usaldusväärse teabe andmiseks maksumüüri

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Sakala peatoimetaja Hans Väre
Sakala peatoimetaja Hans Väre Foto: Marko Saarm

VIIMASTEL PÄEVADEL on sotsiaalmeedias kulutulena levinud postitus, milles tuvastamatule Stanfordi haigla juhatuse liikme vennale viidates kinnitatakse, et koroonaviirust saab edukalt diagnoosida hinge kinni hoides.

Ja et kui juua vähemalt iga 15 minuti tagant vett, ei jõua viirus kopsudesse ning inimene püsib tervena. Seda postitust jagavad pealtnäha täiesti mõistlikud inimesed, kes ei näi hetkekski mõtlevat, et kui haigusega võitlemine tõesti nii lihtne oleks, soovitaksid seda kõik arstid ja meil ei oleks mingit pandeemiat. Keegi ei taha ju inimeste massilist haigestumist ja surma.

Valetada ei ole ilus. Niisugustel puhkudel valet levitada on aga lausa eluohtlik ja kuritahtlik. Inimesed, kes valet usuvad, käituvadki ju selle järgi. Nad nakatuvad kergemini, sest loodavad kurgu loputamisele, ja levitavad seejärel viirust, arvates, et neil küll seda ei ole – hinge kinnihoidmise test ju näitas!

SEE ON VAID ÜKS näide valeuudistest, mis kriiside ajal võimust võtavad. Seepärast on eriti oluline, et inimesteni jõuaks kontrollitud ja usaldusväärne info. Sakala ja teised vastutustundlikud ajakirjandusväljaanded teevad kõik endast oleneva, et tähtsat teavet inimestele vahendada. Et mitte kellelgi ei tekiks selle info kättesaamisega rahanappuse või tehniliste oskuste vähesuse tõttu raskusi, on kogu koroonaviirust puudutav info Sakala veebis sakala.postimees.ee nüüd tasuta kättesaadav.

Ootame inimestelt ka vihjeid, mis aitaksid meil seda teemat paremini avada. Iga infokild on teretulnud, kuid me ei avalda neid enne kontrollimist.

Nii nagu praegu on ülioluline täita isikliku hügieeni nõudeid, peaksid kõik jälgima ka seda, et ei tarbitaks saastunud infot. Paanika, põhjuseta süüdistamine ning teaduspõhise meditsiini eiramine on asjad, mida me kindlasti endale lubada ei tohi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles