Viljandi gümnaasium saatis õpetaja nakkuskahtluse tõttu lapsed koju

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Pärast viiendat tundi koju saadetud Viljandi gümnaasiumi õpilased lahkusid koolist valdavalt heatujulistena ja rahulikus meeleolus.
Pärast viiendat tundi koju saadetud Viljandi gümnaasiumi õpilased lahkusid koolist valdavalt heatujulistena ja rahulikus meeleolus. Foto: Marko Saarm

Viljandi gümnaasium otsustas saata oma õpilased täna pärast kell 13.05 lõppevat viiendat tundi koju ning minna üle e-õppele, kuni selguvad ühe kooli töötaja koroonaviiruse testi tulemused.

Gümnaasiumi direktor Ülle Matsin rääkis, et üks kooli õpetajatest osales umbes nädal tagasi Võrus peetud sünnipäevapeol, mille kohta tuli täna teade, et seal viibis ka üks koroonaviirusesse nakatunu. Matsini sõnul õpetajal kuni eilseni haiguse sümptomeid polnud, täna andis ta aga teada, et on haige ega tule tööle. Alles seejärel sai õpetaja teada, et üritusel, kus ta osales, oli ka üks koroonaviirusesse nakatanu, ning informeeris sellest omakorda kooli. Koolis pole töötaja seega sümptomitega viibinud, kuid enne seda puutus ta tunde andes lastega kokku.

Direktori sõnul on haigestunu kodus ning temalt on võetud proov koroonaviiruse võimalikuks tuvastamiseks. Proovi võtnud meditsiinitöötajad olevat öelnud, et kuna koroonaviiruse analüüse tehakse juba sedavõrd palju, võib vastuse saamisega kuluda rohkem kui 24 tundi.

«Me ei tea veel, kas on põhjust kooli kinni panna,» toonitas Matsin. «Ootame proovi tulemused ära ja siis otsustame edasi.»

Esialgu saatis gümnaasium kõik õpilased neljapäeval alates kuuendast tunnist koju ning vähemalt homme on õpilased e-õppel. Direktor avaldas lootust, et homme enne tööpäeva lõppu analüüsi tulemused laekuvad ning kooli juhtkond saab anda õpilastele ning töötajatele teada, kuidas edasi käitutakse. Samas kui labor proovidega valmis ei jõua, jätkatakse ka esmaspäeval igaks juhuks e-õppel.

Matsini sõnul on kogu õpilaskonnal homne ülesanne tutvuda ette antud materjalidega ning teha oma karjääriplaan. See asendab ka ärajäänud karjääripäeva. Kui kooli ei avata ka esmaspäeval, minnakse edasi ainetundidega. Kõik õpetajad peavad oma tunni materjalid ette valmistama ning ühtlasi teada andma, millises kanalis ja mil moel nad õpilastele tagasisidet annavad. Peamine suhtluskanal peaks direktori sõnul olema siiski õppekeskkond Stuudium.

Hoolimata sellest, mis tulemuse nakkuskahtlusega õpetaja analüüs annab, alustab Viljandi gümnaasiumi hoonet haldav Riigi Kinnisvara aktsiaselts homme maja desinfitseerimisega ning nädalavahetusel peaks sinna Matsini sõnul jõudma suurem spetsiaalne puhastusmeeskond.

Viljandi gümnaasium pole esimene Eestis koroonaviiruse pärast suletud kool. 6. märtsil pandi kaheks nädalaks kinni Tallinna Kristiine gümnaasium, sest ühel reisilt naasnud õpilasel tuvastati COVID-19 nakkus. Koolide sulgemisest on teatatud ka Saaremaal ja Võrus. Neljapäeval levis Viljandis ka kuuldus Paalalinna kooli sulgemisest, kuid direktor Aavo Palo kinnitas veidi enne kella 15, et õppetöö katkestamiseks pole esialgu mingit põhjust.

MIDA TEHA?

  • Pese käsi sooja vee ja seebiga ning avalikes kohtades kasuta alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit. Käte pesemine ja desinfitseerimine tapab kätele sattunud viiruse.
  • Ühistranspordi kasutamisel tuleb lisaks käte desinfitseerimisele puhastada ka kindad ja kotisangad.
  • Kui aevastad või köhid, siis kata oma suu ja nina ühekordse salvrätiga. Viska see koheselt prügikasti ja puhasta seejärel käed. Kui sul ei ole salvrätikut, kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), aga mitte paljast kätt.
  • Väldi kontakti ehk hoia vähemalt meetrist vahet inimestega, kellel on välised haigustunnused, näiteks köha või aevastamine. Kui seisad haigusnähtudega inimesele liiga lähedal, võid tema aevastamise korral piisknakkuse sisse hingata ja ise ka haigestuda. Kuna praegu on ka külmetushaiguste leviku periood, siis kõiki tuttavaid ei ole soovitatav kallistada.
  • Sinu käed puutuvad avalikes kohtades kokku mitmete esemete ja pindadega, mis võivad olla hiljuti viiruste poolt saastatud. Kui puudutad oma silmi, nina või suud nende kätega, siis on võimalus, et viirus kandub ka sinule edasi.
  • Kui sul on palavik, köha ja hingamisraskused, otsi varakult abi. Ütle tervishoiutöötajale, et oled reisinud riskipiirkonnas, kus on teatatud COVID-19 levikust, või ütle, et oled olnud lähikontaktis kellegagi, kes on riskipiirkonnas reisinud ja kellel on hingamisteede haiguste sümptomid (palavik, köha või hingamisraskused).
  • Kui sul on kerged hingamisteede haiguste sümptomid ja sa ei ole reisinud riskipiirkonnas ega olnud võimaliku nakatunuga kontaktis, järgi hoolikalt tavapäraseid kätehügieeni nõudeid ning võimalusel püsi kodus kuni oled tervenenud.
  • Ära tarbi toorest või väheküpsetatud liha ega kuumtöötlemata piima. Samuti ära tarbi pesemata puu- ja köögivilju.
  • Kui inimene kahtlustab, et on nakatunud COVID-19-sse, siis tuleb tal helistada oma perearstile. Kui perearsti ei ole võimalik kätte saada, siis helistada perearsti nõuandetelefonile 1220.

  • Raskes seisus haigestunul tuleks kutsuda kiirabi, helistades numbrile 112. Sealjuures tuleb teavitada tervishoiutöötajat võimalikust nakkusohust. Kindlasti ei tohi pöörduda otse EMO-sse ega lastehaiglasse.

  • Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles