Muusikakoolis tuleb teatraliseeritud kontsert

Sakala
Copy
Helilooja Ferenc Liszti osas esineb Viljandis pianist Johan Randvere.
Helilooja Ferenc Liszti osas esineb Viljandis pianist Johan Randvere. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Viljandi muusikakoolis on läbi aastate korraldatud teatraliseeritud kontserte kuulsatest heliloojatest. Tänu ajaloolistele kostüümidele ja grimmile on kooli külastanud Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Pjotr Tšaikovski ja teised. Sellised kontsertetendused on aidanud õpilastel sisse elada ühte või teise ajastusse ning paremini mõista komponistide kujunemisteed ja loomingut.

Kolmapäeval on muusikakooli külaline Ferenc Liszt, kes oli üks XIX sajandi kuulsamaid heliloojaid ja pianiste, tõeline superstaar, kelle esinemised Euroopa suurlinnades kujunesid erakordseteks sündmusteks. Staarikultus ei muutnud Liszti uhkeks või üleolevaks, talle meeldis heategevus: kord annetas ta suuri summasid oma kodumaale Ungarile Budapesti kõrgema muusikakooli avamiseks, kord Beethoveni mälestussamba püstitamiseks Bonnis või Kölni katedraali ehitustööde lõpetamiseks.

Ajaloost on teada, et Ferenc Liszt andis 1842. aastal läbisõidul Riiast Peterburi kolm kontserti Tartus. Muusikakooli versiooni järgi teeb ta vahepeatuse ühes väikelinnas, kus külastab oma vanatädi. Kohtumine valmistab mõlemale suurt rõõmu. Koos vaadatakse vanu perekonnapilte, nauditakse klaverikunstniku mängu, külas viibivad vanatädi lapselapsed esinevad maestro ees.

Muusikaline näitemäng "Ferenc Liszti külaskäik" algab muusikakoolis kell 17. Liszti osas on pianist Johan Randvere, vanatädi rollis Maret Tomson, lastelastena mängivad muusikakooli õpilased Kaisa Kaasik viiulil ja Karl-Vahur Vingisaar tšellol. Etenduse lavastaja on Silvia Soro, kunstnik Krista Tool ja ajaloolise grimmi autor Ülle Konovalov. Kontsertetendus on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles