Suur nimekonkurss: aita uuele Viljandi haiglale ja tervisekeskusele nimi panna (1)

Triin Loide
, reporter
Copy

2023. aasta augustis valmib plaani kohaselt Viljandi kesklinnas moodne haigla ja tervisekeskus. Täna algava nimekonkursiga otsitakse kõigi kaasabil asutusele nime, mis oleks nii suupärane kui ka kergesti meeldejääv. Konkurss kestab 23. märtsini.

"Viljandi haigla ja tervisekeskuse uus hoone ei ole kaugeltki lihtsalt üks järjekordne uus haigla. See on midagi märksa enamat. See on Eestis ja kogu Balti regioonis esmakordne ja ainulaadne projekt, mille eesmärk on tuua ühte hoonesse kokku ravi- ja sotsiaalteenuste pika ahela kõik lülid ning panna nad inimeste tervise heaks kiiresti ja paindlikult ühtse meeskonnana tööle," rääkis Viljandi haigla juhatuse esimees Priit Tampere. "Oleme koos perearstidega tegemas Eesti tervishoiu ajalugu ja teil kõigil on hea võimalus selles kaasa lüüa."

Arhitektuurikonkursi võitis aasta tagasi võistlustöö "Elu", mille autorid on arhitektuuribüroo DAGOpen Eestist ja kaks Hispaania bürood. "Et võidutöö nimi on "Elu", oleks tore, kui see oleks osa nimest. Üksinda sõna "elu" ei tööta: läheme elusse, läheme ellu – see ei kõla hästi," märkis Tampere. "Aga ometi toome elu kesklinna tagasi. Sellest hoonest saab arvestatav tuiksoon, kuhu peaaegu igaühel on asja. Plaanide kohaselt on see maja oluline osa linnaruumist: mitte ainult raviasutus, vaid ka näiteks kohtumispaik, kohvik, näitusepaik...“

Kõik pakutud nimevariandid kaalub läbi auväärne žürii eesotsas haiglajuhi Priit Tamperega. Sobivaimat nime aitavad valida Viljandi linnapea Madis Timpson, Sakala peatoimetaja Hans Väre, hoone arhitekt Jaan Kuusemets, perearstide esindaja doktor Helve Kansi, kogukonna esindaja Heiki Raudla ja gümnasistide esindaja Robin Koovit.

Haigla annab võitjale auhinnaks tervise- ja heaolupaketi. Viljandi haigla kommunikatsioonijuht Ene Veiksaar selgitas, et pakett pannakse kokku võitja vajadustest ja soovidest lähtuvalt: on need siis erinevad uuringud või taastusraviteenused (massaaž, vesiravi, soola-, parafiini- või valgusravi). Kui selgub, et võidunime on pakkunud mitu inimest, siis selgitatakse peaauhinna võitja loosi teel. Kõigi konkursil osalejate vahel loositakse välja ka kolm eriauhinda.

Konkursil osalemiseks tuleb saata pakutud nimi koos oma nime ja telefoninumbriga e-posti aadressile nimekonkurss@vmh.ee või saata kiri Viljandi haigla aadressile Pärna tee 3, Jämejala küla, Viljandi vald, Viljandi maakond 71024 märgusõnaga "Nimekonkurss".

KONKURSI TINGIMUSED

Hoone tulevane nimi on eelkõige kaubamärk, mis peab andma tugeva märgilise aluse loodava tervishoiutempli identiteedile. Otsitakse ühist nimetajat sama katuse all olevale haiglale ja perearstikeskusele. Lähtuma peaks sellest, et uues majas on lisaks arstiabile ka taastusravi, ennetustegevus ja terviseedendus.

Oluline on suupärasus. Uue maja nimi peab olema kergesti meeldejääv ja üheselt mõistetav, võimaldama ka rahvalikku ja suupärast kasutamist.

Nimi peab sobima haigla logoga, milleks on viiest südamest koosnev lilleõis. Konkursi korraldajad soovivad, et viis punast südant tuksuks uues hoones edasi.

Oma pakutud nimele tuleb kindlasti lisada põhjendus või nime saamislugu.

Välistavad tingimused: idee ei sobi ühishoone kontseptsiooniga; nimes on esindatud ainult haigla või üksnes perearstid; ei sobi haigla visuaalse identiteediga; ettepaneku juures puudub põhjendus või nimi on juba kasutusel.

Konkurss kestab 23. märtsini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles