Muutusid relvaklassid ja tulirelvadega reisimise kord

Üllar Priks
, reporter
Copy
Püstol. Pilt on illustreeriv.
Püstol. Pilt on illustreeriv. Foto: Ove Maidla

1. märtsist jõustusid relvaseaduse muudatused, mis peamiselt puudutavad jahimeeste ja laskesportlaste relvadega reisimist Euroopa Liidus. Samuti liigitatakse relvad edaspidi ohtlikkuse alusel A-, B- ja C-klassi.

Muudatustega ühtlustatakse relvade omandamise ja valduse kontrolli tingimusi Euroopa Liidus.

Relvaklasside määratlus ei muuda siseriiklikult relvade käitlemise reegleid, samuti ei muutu relvade sisse- ja väljavedu kolmandatesse riikidesse.

Politsei- ja piirivalveameti ennetuse ja süüteomenetluse büroo juhtivkorrakaitseametnik Riita Proosa ütles, et muudatuste jõustudes saab tulirelvapassiga Euroopa Liidus jahipidamiseks reisida vaid väikseima ohuklassi ehk C-klassi relvaga. "Suurema tulejõuga relvadega teise riiki minemiseks on vaja taotleda sihtriigist eelluba ja seejärel politsei väljastatav ühekordne luba," selgitas ta. "Uute relvaklasside tõttu palume tulirelvapassi omanikel üle kontrollida sinna kantud andmed. Enne relvaga teise riiki reisimist tuleb andmete muutmiseks pöörduda politsei poole, kus tulirelvapass vahetatakse välja riigilõivuta." 

Direktiiviga keelatakse enese ja vara kaitseks soetada selliseid poolautomaatseid vintraudseid tulirelvi, mille salv mahutab püstoli puhul rohkem kui 20 padrunit ja püssi puhul rohkem kui 10 padrunit. Muudatus puudutab vaid kesktulepadrunit kasutavaid vintraudseid tulirelvi. Neid relvi tohivad edaspidi soetada vaid vastava spordialaga tegelevad laskesportlased, kollektsionäärid ning ajalooliste sündmuste taasetendajad.

"Suure padrunisalvega relva omanikud, kes on relva registreerinud enne 1. märtsi, võivad seda omada ja vallata senistel tingimustel kuni relva võõrandamiseni. Inimesed, kellel on suure mahutavusega padrunisalv, kuid pole sellele vastavat relva, peavad salve hiljemalt 31. augustiks 2020. politseile loovutama või võõrandama," ütles Proosa.

Direktiiv täpsustab ka akustiliste ja laskekõlbmatuks muudetud tulirelvade Euroopa Liidus edasitoimetamist ning toob endaga kaasa muid väiksemaid muudatusi relvade kollektsioneerimises, hoiustamises ja mõistete täpsustamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles