Uurijad kahtlustavad, et Lõuna-Eestis tegutsevad sarisissemurdjad

Triin Loide
, reporter
Copy
Sass nentis, et kogukonna turvalisuse tagamises saavad abiks olla kõik need inimesed, kes on oma piirkonnas kahtlasi isikuid või sõidukeid näinud ning selle info politseile edasi annavad.
Sass nentis, et kogukonna turvalisuse tagamises saavad abiks olla kõik need inimesed, kes on oma piirkonnas kahtlasi isikuid või sõidukeid näinud ning selle info politseile edasi annavad. Foto: Elmo Riig

Möödunud aasta lõpus hakkasid hõredalt asustatud maapiirkondades sagenema sissemurdmised kauplustesse ja tanklatesse. Novembrist tänaseni on kogu Eestis politseile teada paarkümmend sellist juhtumit. Enamik neist on toime pandud Lõuna-Eestis.

Lõuna prefektuuri politseikolonelleitnandi Margus Sassi sõnul on kõnealuse varguslaine harjumuspärane muster selline, et öisel või varahommikusel ajal lõhutakse kaupluse või tankla aken, uks või selle lukk, tormatakse sisse, võetakse esimene kättejuhtuv asi ning põgenetakse enne, kui süütegu avastatakse või turvafirmale häire jõuab. Sassi sõnul sobib kiirvarguseks kõik, mida on kerge kaasa haarata: kassaraha, sigaretid, alkohoolsed joogid, ka toidu- ja tarbekaup.

Politseijuht lisas, et seni sündmuskohtadelt kogutud info ja nende paarikümne varguse sarnane käekiri annavad politseiuurijatele põhjuse kahtlustada, et nende tegude taga on ühed ja samad isikud. Töö varguste asjaolude väljaselgitamiseks ning kurjategijate tabamiseks jätkub.

Sass ütles, et kuna kauplustesse ja tanklatesse on sisse murtud üsna robustselt, soovitab politsei kõigil poepidajatel oma ettevõtte turvanõuded üle vaadata, alustades akendest ja ustest ning lõpetades ukselukkude ning kassade ja seifide paiknemisega.

"Osal varguse ohvriks langenud kauplustest olid turvakaamerad ning nende salvestiselt on politsei saanud uurimiseks väärtuslikku infot. Soovitame teistelgi kaupmeestel ja ettevõtjatel panustada valvesüsteemidesse, millest on takkajärgi kurikaela kindlaks tegemiseks väga suur abi," rääkis Sass.

Tema sõnul on suureks abiks turvaettevõttega lepingu sõlmimine ning liikumisanduriga lisavalgustuse paigaldamine. "Iga lisavigur ja tegur, mille läbimiseks vargal aega kulub, on ettevõtja mõistes efektiivne, sest liialt pikk askeldamine äratab teistes inimestes kahtlusi ning tõmbab kõrvaliste tähelepanu," selgitas politseijuht.

Sass nentis, et kogukonna turvalisuse tagamises saavad abiks olla kõik need inimesed, kes on oma piirkonnas kahtlasi isikuid või sõidukeid näinud ning selle info politseile edasi annavad. Kiiret sekkumist vajav info tuleb kohe edastada häirekeskuse telefonil 112 ning tähelepanekud ning vihjed, mis aitaks nende varguste uurimisele kaasa, on oodatud politseiuurija telefonil 5331 2856 või meiliaadressil louna.vihje@politsei.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles