Politsei- ja piirivalveameti iseteenindus sai möödunud nädalal 100 000. dokumenditaotluse

Üllar Priks
, reporter
Copy
ID-kaartigi tuleb vajadusel hoolega kontrollida.
ID-kaartigi tuleb vajadusel hoolega kontrollida. Foto: Tairo Lutter

Politsei- ja piirivalveameti iseteeninduskeskkonnas on esitatud üle 100 000 ID-kaardi ja Eesti kodaniku passi taotluse.

Kõige aktiivsemalt kasutavad iseteenindust noorepoolsed Tallinna ja Harjumaa elanikud. "100 000. taotlus saabus iseteenindusse neljapäeval ja kokku on rohkem kui kahe ja poole tegutsemisaasta jooksul seda võimalust kasutanud 100 279 inimest," ütles ameti identiteedi ja staatuste büroo valdkonna koordineerija ja iseteeninduse looja Marit Abram.

Tema sõnul on keskmine iseteeninduse kasutaja 29-aastane Eesti kodanik. Üle neljandiku kasutajaist on aga lapsevanemad, kes taotlevad dokumenti alla 15-aastasele lapsele ja kolmandik dokumenti taotlevatest inimestest olid vanuses 30–44 aastat. Suurim osa, 60 protsenti iseteeninduses taotluse esitanud klientidest elavad Tallinnas ja Harjumaal, 15 protsenti Tartumaal ja 4 protsenti Pärnumaal. Välisriigi on oma elukohaks märkinud 4 protsenti iseteeninduses taotluse esitanutest ja ligikaudu pooled neist elavad Soomes.

"2020. aastal olid noorimad Eesti kodanikud, kellele taotleti dokument e-teeninduses, kõigest viis päeva vanad, vanim taotleja aga 90-aastane," rääkis komissar Marit Abram. "Taotledes dokumenti endale, oma lapsele või eakale sugulasele iseteeninduses, ei pea viirushaiguste hooajal rahvarohkes teeninduses kaks korda käima. Teenindusse peab tulema vaid dokumendi kättesaamiseks ja külastust broneerides on ooteaeg minimaalne."

Iseteeninduses saab lisaks esmasele ID-kaardile lapsele ja korduvale ID-kaardile täiskasvanule taotleda ka korduvat Eesti kodaniku passi täiskasvanule või esmast passi lapsele. 6. jaanuarist on iseteeninduses taotletud dokumentide riigilõiv ka viie euro võrra soodsam. Korraga iseteeninduses taotledes on Eesti kodaniku ID-kaardi ja passi riigilõiv 45 eurot.

6. jaanuarist muutusid veel mitmeid riigilõivud ja sealhulgas on tasuliseks läinud ID-kaardile korduvate PIN-koodide väljastamine - Eestis on see viis eurot ja välisesinduses 20 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles