Tudengite teatripäevadel võis näha nii akrobaate kui improvisatsiooniteatrit

Alice Lokk
, reporter
Copy
Reedel astus tudengite teatripäevadel üles tsirkusestuudio Folie
Reedel astus tudengite teatripäevadel üles tsirkusestuudio Folie Foto: Kärt Joanna Stalde

Festivalil esineb kokku viis teatritruppi. Eestist annavad etendusi Tal-Techist pärit trupp T-Teater, improteatritrupp Ruutu10 ja tsirkusestuudio Folie grupp Lost D. Välismaa harrastusteatritest saab näha Leedust pärit Kinetic Theatre Troupe'i ja 

Soome Kellariteatteri noori. 

Programmi kõige suurem osa on Comedy Estonia esinemine ning kohale tuleb peaaegu kogu koosseis. Kahetunnisel etendusel astuvad üles Sander Õigus, Mikael Meema, Roger Andre, Ardo Asperk, Karl-Alari Varma, Rauno Kuusik, Daniel Veinbergs.

Tudengite teatripäevade programmipealik Johanna Kollom ütles, et reedel oli päeva suurim üllataja tsirkusestuudio Folie, kes andsin suurejoonelise etenduse. «Nad tegid igasuguseid trikke ning rippusid meie black-box’i laest köiega alla. See oli meeletult äge show

Samuti esines eile T-teater. «Nende puhul on huvitav see, et neil pole lavastajat. Nad tegid etenduse sellest, kuidas nad tegid etenduse ja tehniliselt ei saanudki seda valmis,» märkis ta.

Kollomi sõnul on inimeste huvi harrastusteatrit vaatama üsna suur. «Eile oli black box täis. Ka Pööningul oli saal täis. Ma arvan, et õhtul tuleb Comedy Estoniale rohkem inimesi, kui me sinna sisse saame lasta,» ütles Kollom.

Samuti viiakse festivalil läbi kahte töötuba. Laupäeval õpetas Tanel Saar VAT-teatrist lavavõitlust. Programmijuhi sõnul oli töötoa vastu nii palju huvilisi, et tekkis lausa järjekord.

Tanel Saar VAT-teatrist juhendab võitluskunsti töötuba.
Tanel Saar VAT-teatrist juhendab võitluskunsti töötuba. Foto: Erakogu

Viimane päev algab samuti töötoaga. «Akadeemiast alustas kunagi teater Must Kast hulljulge mõttega. Üks näitlejate lend võttis endale paar kultuurikorraldajat juurde ning tegi enda teatri. Sealt tulevad Heli Anni ja Birgit Landberg meile tegema workshop’i teatri turundusest – mis on selle head ja vead ja kuidas üldse oma teatrile nägu luua,“ rääkis Kollom.

Kollom ütles, et programmi kokku pannes pöörati rõhku sellele, et kolme päeva jooksul näeks võimallikult palju vaheldust ja erinevaid teatrivorme. «Näiteks Leedust tuli meile Kinetic Theatre Group, miks on täielikult tantsuteater. Folie on samuti üleni tsirkusestuudio. Samas näeb ka ägedat stand-up’i, improteatrit ja klassikalist teatrit,» rääkis ta.

Festivalil annavad osalejatele tagasisidet kolm tarka. Kollom ütles, et neile meeldib, et festivalil pole võistlusmomenti, kuid samas on vaja harrastusteatritele anda ka nõu. Sel aastal on tarkadeks lavastaja Ringo Ramul, näitleja Madis Milling ja dramaturg Ott Kilusk. «See on selline äge trio, kes vaatab etendused ära ning nad annavad siis teada, mis oli hästi ja mida saaks veel paremaks teha,» ütles Kollom.

Festivali on sajaprotsendiliselt korraldanud akadeemia tudengid. Peamiselt on korraldustiimis kultuurikorralduse õppurid, kuid sellel on veel ka tehniline meeskond heli- ja valguskujunduse õppijatest.

Igal aastal pannakse Kollomi sõnul festivali jaoks kokku uus korraldusmeeskond. «Seega varieerub festival igal aastal, aga see on samas ka äge, sest siis saab minna ja kogeda ootamatusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles