E-loenduse populaarsus toob kaasa palju segadust

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-loendusel on täitjatel probleeme tekkinud aadressi sisestamisega. Mure lahendamiseks on selle kohta nüüd Youtube’is tutvustav video.
E-loendusel on täitjatel probleeme tekkinud aadressi sisestamisega. Mure lahendamiseks on selle kohta nüüd Youtube’is tutvustav video. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile pärastlõunaks oli end e-loenduse kaudu arvele võtnud seitse protsenti viljandimaalastest ning selleks ajaks olid kõrvaldatud ka suuremad viperused, mis olid ankeeditäitjaid kimbutanud.

Ankeeditäitjad jäid esimestel loenduspäevadel mõne keeruka küsimusega hätta ning meelehärmi valmistasid süsteemi aeglus ja raskused sisselogimisega. Kõigest sellest hoolimata loendas end üle 80 000 inimese ning rahva ja eluruumide loenduse kommunikatsioonispetsialisti Katerina Danilova kinnitusel ületas see statistikaameti ootused. «Oleme väga rahul,» sõnas ta.

Logimismure sai lahendatud

«Sisselogimise probleemi enam pole,» kinnitas kommunikatsioonispetsialist. Vead olid tema selgitust mööda tingitud asjaolust, et panga kaudu sisenejatel oli keskkonda minekuks väga lühike aeg, 30 sekundit. «Kui see oli läbi, katkestas süsteem toimingu automaatselt.»

Kui infotehnoloogilised mured said lahendatud, siis ankeedi täitmise süsteem võib veel paar päeva kella 11—15 ikka aeglane olla.

«Tuleks jälgida lehel olevat tahhomeetrit,» selgitas Danilova. Kui selle osuti on punasel alal, tasuks oodata ja hiljem katsetada.

Kommunikatsioonispetsialist teadis rääkida, et pärast südapäeva on eriti palju huvitundjaid. «Inimestel on siis lõunapaus ja ilmselt on neil hõlbus end töö juures ära loendada.»

Loendamine raamatukogus

Aasta esimeste päevadega on napilt leidnud kastutust võimalus end raamatukogudes
e-loendada. Abja raamatukogus on seda teinud üks inimene. «Mingid väikesed probleemid tekkisid mõne küsimusega,» ütles raamatukogu töötaja Ingel Vossmann ja lisas, et need said lahendatud.

Suure-Jaani ja Olustvere raamatukogus polnud eile lõunaks veel keegi e-loendusel osalenud.

«No ikka aitame, kui keegi tuleb ja ankeediga ise hakkama ei saa,» sõnas Olustvere raamatukogu juhataja Elvi Mägi, kuid toonitas, et päris isiklikke andmeid nad vaatama ei hakka.

Viljandi linnaraamatukogus saab loendusankeete täita esimesel korrusel avalikus internetipunktis ja Männimäe osakonnas. Raamatukogu direktori kohusetäitja Ülle Rüütel ütles, et temani polnud eilseks jõudnud andmeid, et keegi oleks nendes kohtades
e-loendust teinud.

«Meil on ID-kaardi lugejad juba varem olemas ja materjalid väljas ning vajaduse korral aitab töötaja,» selgitas ta.

Tarvastu raamatukogu hoidja Lea Mirka rääkis, et seal oli eilseks tehtud kaks katsetust, millest üks lõppes edukalt. «Oma töötaja proovis panga kaudu. Algul ei saanud, aga pärast läks korda,» lausus ta. Teine katsetaja tahtis end ID-kaardiga ära lugeda, kuid keskkonna koormust näitav tahhomeeter oli punane ja toiming jäi pooleli.

Segadus loendussüsteemis

Tarvastu vallast pärit Gerly Lehtmetsa sõnul ei pruugi süsteem täiesti töökorras olla ka siis, kui tahhomeetri seier rohelisel alal paikneb. «Mul endal 1. jaanuaril ankeeti täites probleeme polnud, aga kui vanemate eest seda tegin, jooksis asi kokku,» ütles ta ja lisas, et näidik oli tol ajal rohelisel alal.

See, miks tütar pidi vanemate eest e-loendust tegema, oli aga hoopis omaette lugu. Süsteem pani automaatselt ta venna ema abikaasaks ning teatas, et leibkonnas pole ühtegi püsielanikku. «Ema sattus segadusse ja mina võtsin telefoni teel konsulteerides Tartus täitmise üle. Avasin pooliku ankeedi ja nägin, et sugulussidemete määramise juures oli ainuvõimalik määrata mu ema venna abikaasaks, kusjuures isa kohta ei küsitud seal midagi.»

Siis jooksis süsteem kokku. Gerly Lehtmets logis uuesti sisse ja hakkas otsast peale, kustutades alustuseks kõik leibkonnaliikmed ükshaaval ära. «See võttis meeletult aega ja kuigi osuti oli ikka rohelises, pidin ühe korra jälle katkestama, sest süsteem ei reageerinud enam üldse.»

Lõpuks said leibkonnaliikmed sisestatud õiges järjekorras ja õigete sugulussidemetega.
«Salvestasin ja ütlesin emale ja isale, et ülejäänud osaga peavad ise hakkama saama. Kogu jama võttis peaaegu kaks tundi aega,» rääkis ta leibkonna osa korrektse täitmise kohta.

Viperustest hoolimata oli end eile kella 16-ks kogu Eestis ära loendanud kaheksa protsenti elanikkonnast ehk 105 067 inimest. Viljandimaalasi oli nende seas 3539.

E-loendust saab teha 31. jaanuarini ja et rahva ja eluruumide loenduse kommunikatsioonispetsialisti Katerina Danilova sõnul on esimestel päevadel inimesed väga aktiivsed olnud, võiks oodata täitmisega jaanuari teise pooleni, mil süsteem enam nii koormatud pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles