Lasteaia remont aitas linnal energiakuludelt säästa

Sakala
Copy
Viljandi Männimäe lasteaed on pärast remonti energiakuludelt kokku hoidnud.
Viljandi Männimäe lasteaed on pärast remonti energiakuludelt kokku hoidnud. Foto: Elmo Riig

Tunamullu energiatõhususe eesmärgil renoveeritud Viljandi Männimäe lasteaed hoidis möödunud aastal energiakuludelt kokku ligi 30 000 eurot. 

Nagu ütles teate edastanud Viljandi linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Johan-Kristjan Konovalov, selgus lasteaia energiaauditist, et renoveerimistöödele eelnenud ajaga võrreldes säästis linn eelmise aasta energiakuludelt 27 382 eurot. Sealjuures jäi õhku paiskamata 144,9 tonni süsinikdioksiidi, soojusenergiat kulus vähem 398,9 megavatt-tundi ja elektrienergiat 19,2 megavatt-tundi.

Konovalov täpsustas, et 2019. aasta andmeid on kõrvutatud kolme aasta energiakulude keskmisega ning võrdluseks olid aastad 2013, 2014 ja 2015. Arvestatud on kütte- ja elektrikulu.

Kuivõrd mõjutas kulude kokkuhoidu ilmastik, on iseküsimus. Viljandi ilmajaama andmeil oli 2019. aastal Viljandi keskmine õhutemperatuur 7,3 kraadi. Eespool nimetatud kolme aasta keskmine õhutemperatuur oli 6,6, 6,8 ja 7,2 kraadi ehk keskmiselt 6,9 kraadi.

Linnapea Madis Timpson ütles pressiteate vahendusel, et ühe aasta linnaeelarve plaanis pole säästetud summa teab mis suur, aga kui selline kokkuhoid jätkub, koguneb aja jooksul päris suur summa.

«Seda saame kasutada teisteks olulisteks tegevusteks, sealhulgas lasteaia remondiga jätkamiseks,» ütles ta. «Viljandi on tulevikku vaatav linn. Keskkonnahoid ja ökoloogilise jalajälje vähendamine on meile olulised teemad.»

2018. aasta remondi käigus rajati Männimäe lasteaias soojustagastusega ventilatsioonisüsteem, uus radiaatorküttesüsteem, kaugküttel rajanev sooja tarbevee süsteem, maja katusele paigaldati päikesepaneelid ning terve hoone soojustati.

Kokku maksid ehitustööd 1 109 048 eurot, millest 434 037 eurot oli riiklik süsinikdioksiidi kvoodi müügist saadud toetus, mida vahendas keskkonnainvesteeringute keskus. Linn investeeris lasteaia renoveerimisse üle 600 000 euro.

Praegu on käimas Krõllipesa lasteaia Mängupesa õppehoone remont, mille käigus samuti hoone energiatõhusamaks muudetakse. Neid töid toetab keskkonnainvesteeringute keskus 481 133 euroga. Kokku maksab Mängupesa õppehoone remont rohkem kui 3,5 miljonit euro, millest linnavalitsus annab üle 3 miljoni. Lasteaiahoone valmib käesoleva aasta mai lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles