Aidas tuleb loengkontsert «Kosmosest ma leidsin kulda»

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Raun Juurikas musitseerib klahvpillidel ja kasutab elektroonikaseadmete võimalusi.
Raun Juurikas musitseerib klahvpillidel ja kasutab elektroonikaseadmete võimalusi. Foto: Korraldaja fotokogu

Neljapäeval, 13. veebruaril kell 19 algab pärimusmuusika aidas loengkontsert «Kosmosest ma leidsin kulda», kus astrofüüsik Aarne Pauli kosmose saladusi avav vestlus on põimitud muusikaga.

Kas kuld on tekkinud maakoore keemiliste protsesside tulemusena või on hoopis kosmilist päritolu? Mis on must auk, millest lähtuv gravitatsioon on nii tugev, et sellest ei pääse välja miski, millel on mass (ei aine ega elektromagnetkiirgus). Miks must auk ei peata Hawkingi kiirgust?

Astrofüüsik ja planetarist Aarne Paul, kes on töötanud Tõravere observatooriumis Jaan Einasto töörühmas assistendina ning praegu töötab Pernova planetaariumi juhataja ja planetaristina, teab vastuseid ja räägib nendest.

Eesti-Šveitsi duo Braun ehk Raun Juurikas (klahvpillid, elektroonika, kontrollerid ja muud vidinad) ja Brian Quinn (modifitseeritud trummid) alustas aastal 2015 ning viljeleb kosmosest inspireeritud muusikat, mille muusikaline keel ja helikvaliteet on võetud elektroonilise klubimuusika žanritest, kuid teosed valmivad reaalajas.

Brauni lähenemine kompositsioonile jäi silma Šveitsi rahvusringhäälingule, kes tellis neilt muusika dokumentaalfilmile «Aprill Ticinos» (2019, režissöör Michelangelo Gandolfini), Braunilt on tellitud ka kompositsioonid eelmise sajandi tummfilmi suurteostele «Assunta Spina» (1915, Francesca Bertini ja Gustavo Serena) ja «Üheteistkümmnes aasta» (1928, Dziga Vertov). Hiljuti ilmus neil album «Rooms 1».

Muusikud kirjeldavad oma tegemisi nii: «Me mõlemad alustasime muusikaga tegelemist vastavalt siis elektroonilise heli või trummikomplektiga 11-aastaselt. Hiljem õppisime mõlemad džässmuusikat. Džässi helikeel, mida käsitletakse sageli pelgalt esteetika, mitte musitseerimisele lähenemisena, lakkas järk-järgult meile olemast inspireeriv ning tekkis vajadus luua muusikalise kõne jaoks isikupärane sõnavara.» Duo muusikalises filosoofias on olulisel kohal ruum, sellesse sisenemine ja selle jagamine. Mõõtkava ulatub toanurgast kosmose lõpmatusse. (1leht)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles