Puudetoetuse saajaid ootab veel hunnik üllatusi

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puudetoetuse saajaid ootab veel hunnik üllatusi.
Puudetoetuse saajaid ootab veel hunnik üllatusi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hoolimata lubadustest, et uue aasta algul hakkab kõik laabuma, on endiselt takerdunud puudetoetuste ehk puudega inimestele ja nende hooldajatele määratud lisaraha väljamaksmine. Vajalik arvutiprogramm pole seniajani valmis ning seega on abiraha maksmine endiselt õhus ja piirdutakse miinimumsummaga, mis võib olla üle kolme korra väiksem, kui puude raskus eeldab.


On väidetud, et seni maksti puudetoetusi liiga kergekäeliselt. Näiteks said seda täiskohaga töötavad inimesed, kel ilmselt toimetulekuraskusi ei olnud ja kelle tervisehädad polnud kuigi tõsised. Uue korra järgi peaksid raha saama ainult need, kes seda tõepoolest vajavad.

Need väga kehva tervisega inimesed, kel pole muud sissetulekut kui pension ja puudetoetus, on aga uue süsteemi käivitamise tõttu pool aastat püsti hädas.

Arstid omakorda pole sugugi veendunud, kas nende sisestatud andmete põhjal arvuti määratud toetusesumma vastab tegelikule olukorrale. Nende meelest oleks tulnud süsteem välja töötada, siis seda katsetada ning alles seejärel rakendada. Paraku tehti kõike vastupidi.

Ministeerium lubab, et korda saab asi alles märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles