Tund aega hilinenud Viljandi rong tõi Elronile 200 eurot trahvi

Margus Haav
, reporter
Copy
 Elronit trahvitakse hilinemiste eest minutikaupa.
 Elronit trahvitakse hilinemiste eest minutikaupa. Foto: Elmo Riig

Elron peab mulluste hilinemiste ja ärajäänud rongireiside eest maksma majandusministeeriumile 5760 eurot leppetrahve. Kui üks ärajäänud rongisõit, mida ei asendata bussiga, läheb vedajale maksma 300 eurot, siis hilinemiste eest trahvitakse minutikaupa. 

Näiteks oktoobris hilines Tallinna–Viljandi rong täpselt tund aega. Selle eest sai Elron trahvi 30 x 3,33 eurot + 100 eurot = 200 eurot. Kõige rohkem hilines rong aasta jooksul Tallinna–Pääsküla liinil, kokku seitsmel korral, kuuel korral jäi rohkem kui veerand tundi hiljaks Tallinna–Tartu, Tartu–Tallinna, Tallinna–Rapla ja Tallinna–Viljandi liinil. Kokku kogunes Elronil 12 kuuga 1896 hilinemisminutit. 

Rahvusringhäälingu teatel jäi terve aasta peale jäi reise ära kolm, hilinemisi oli pisut üle 60. Üks hilinemisminut läheb lepingu järgi Elronile maksma 3,3 eurot. Elroni ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi vahel 2017. aastal sõlmitud lepingu järgi saab riik ärajäänud ja hilinenud sõitude eest vedajat trahvida. Trahvima hakatakse siis, kui rong hilineb rohkem kui 15 minutit. Kui hilinemine jääb vahemikku 16 kuni 30 minutit, saab trahvida ettevõtet maksimaalselt 100 euroga. Selle arvestuse järgi maksab minut hilinemist 6,67 eurot.

Kõige pikem hilinemine – kaks tundi ja 18 minutit – oli novembris Tallinna–Rakvere liinil, kui tehniline rike poolel teel ei võimaldanud rongil edasi sõita. Kutsuti abirong, mis vedas koosseisu tagasi Lagedile ning ise jätkas seejärel reisi Rakveresse. Üks rohkem kui kahetunnine hilinemine oli mullu veel. See leidis aset augustis liinil Viljandi–Tallinn voolumuundurite väljalülitumise tõttu.

Kui Elron otsust kohtus ei vaidlusta, arvestatakse trahvisumma ehk 5760 eurot maha toetusest, mida riik ettevõttele maksab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles