Mitusada pensionäri pole veel otsustanud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel ajal on Tartu pensioniameti Viljandi klienditeeninduses iga päev pikk ootajate järjekord.
Viimasel ajal on Tartu pensioniameti Viljandi klienditeeninduses iga päev pikk ootajate järjekord. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ligi nelisada viljandimaa­last pole veel pensioniametile teatanud, kuidas ja kust nad tahavad edaspidi oma pensioni kätte saada.


Tartu pensioniameti pensionide ja toetuste osakonna juhataja asetäitja Kersti Miller, kes on ametis Viljandis, ütles, et pensionide kojukande korra muutumine 1. veebruarist ongi see, mis viimasel ajal on nii ametnikke kui pensionisaajaid kannustanud. Ooteruum on kogu aeg rahvast täis ning ametnikud teevad pikki päevi, sest muudatuste tähtaeg on peagi käes.



Veel eile polnud maakonnas 372 inimest, sealhulgas viljandlasi, andnud märku, mil moel nad oma raha kätte saada tahavad.



«Saadame meeldetuletuskirju ning palume abi valdade sotsiaaltöötajatelt ja postkontoritest — nad tunnevad oma kandi inimesi,» rääkis Miller. «Tahame, et keegi ei jääks veebruaris rahast ilma.»



Eile oli Kersti Milleril laud dokumente täis, neid jagus ka toolidele ja diivanile. Käsil oli tal avaldus Karksi valla elanikult, kes polnud rahul sellega, et talle enam riigi kulul pensioni kätte ei tooda.



Milleri sõnul oli see inimene kirjutanud põhjendusse ainult kolm sõna: «vanaduspensionär» ja «sügav puue». Pealiskaudsele selgitusele järgnes niisama pealiskaudne otsus.



«Tegime otsustusi ikka täie rangusega,» sõnas ametiisik.



Kui ta hiljem olukorra tõsidusest teada oli saanud, kinnitas ta, et sellele inimesele tuleb pension riigi kulul koju viia.



Laine Täks Vana-Võidust on üks neid, kellele pensioniamet eitava vastuse andis. Eile ootas kehva nägemisega naine kannatlikult pikas järjekorras, et oma raha minia kontole suunata.



Seniste andmete kohaselt viiakse Viljandimaal ja Valgamaal pension riigi kulul koju 827 inimesele.



Üldse on meie maakonnas ligi 18 000 pensionäri, kellest ümmarguselt 8000 said seni raha postkontori kaudu.



«Ikka panka,» ütles 80-aastane viljandlanna Liili Tuuksam, kes tuli seekord pensioniametisse teise inimese asjus. Varem käis ta raha järel postkontoris.



Oma konto oli Leili Tuuksam avanud alles kuu aega tagasi, nüüdseks on tal panga kaudu ka esimene pensionisumma käes. Esimene kord oli tal ka abi vaja läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles