Kultuurkapital jagas kiitust: Paul Bobkov sai elutöö preemia, Vaike Rajaste aastapreemia

Triin Loide
, reporter
Copy
Paul Bobkov pälvis kultuurkapitali elutöö preemia, Vaike Rajastet tunnustati üldtantsupeo korraldamise eest rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemiaga.
Paul Bobkov pälvis kultuurkapitali elutöö preemia, Vaike Rajastet tunnustati üldtantsupeo korraldamise eest rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemiaga. Foto: Elmo Riig; Eero Vabamägi

31. jaanuaril anti Eesti muusika- ja teatriakadeemia kontserdi- ja teatrimajas eelmise aasta silmapaistvamatele kultuuri- ja sporditegelastele kultuurkapitali aastapreemiad. Rahvakultuuri sihtkapitali elutöö preemia pikaajalise tegevuse ja panuse eest tantsu valdkonnas pälvis aastakümneid kultuuriakadeemias tantsuõpetajana tegutsenud Paul Bobkov. Ligi nelikümmend aastat samuti tantsuõpetajana tegutsenud Vaike Rajastet tunnustati üldtantsupeo "Minu arm" idee ja suurepärase teostuse eest rahvakultuuri sihtkapitali rahvatantsu aastapreemiaga.

"Kõik premeeritud väärivad au ja tänu, mis neile osaks sai, tunnustan kõiki laureaate," ütles kultuurkapitali nõukogu esimees, kultuuriminister Tõnis Lukas. "Kultuurkapital ise on Eesti edulugu, parim näide sellest, et kultuurirahvas tunneb ja teab oma vajadusi ise kõige paremini ja sihtkapitalid teevad otsused tasakaalustatult. Sellepärast ei ole kultuurkapitali üldisi põhimõtteid tarvis muuta. Küll aga peame riigina väga tõsiselt mõtlema sellele, kas kusagil on mõni tõke, mis takistab eraraha jõudmist kultuuri juurde. Kultuuriannetuste maksuvabaks muutmine võiks olla sellele valitsusele tõsine arutelukoht ning selle mõttevahetuse plaanin ka avada."

Kõigis kaheksas kultuurkapitali valdkonnas kuulutati välja peapreemia ja elutöö preemia laureaadid, lisaks anti üle kujutava ja rakenduskunsti, rahvakultuuri ning audiovisuaalse sihtkapitali aastapreemiad, kokku 42 preemiat. Kultuurkapitali aastapreemia suurus on 7000 eurot, elutöö preemia 10 000 ning sihtkapitalide aastapreemiad 1000–4000 eurot.

Kultuurkapitali aastapreemiate galaetenduse lavastas Mirko Rajas. Õhtut juhtisid Katariina Tamm ja Risto Vaidla, kaasa tegid veel Kaspar Velberg, Ott Aardam, Anna Kristin Peterson ning muusika- ja teatriakadeemia noored muusikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles