Helir-Valdor Seedri sõnul ei mõjuta Venemaa välisministeeriumi avaldus Tartu rahulepingu kehtivust (1)

Triin Loide
, reporter
Copy
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Joosep Pank

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seedri sõnul ei mõjuta Venemaa välisministeeriumi avaldus kuidagi Tartu rahulepingu kehtivust. Seedri hinnangul näitavad sellised avaldused, et Eestil ei ole endiselt põhjust Eesti-Vene piirilepet ratifitseerida.

"Eesti taastas oma iseseisvuse 1991. aastal õigusliku järjepidevuse alusel ja seda on tunnustanud kõik demokraatlikud lääneriigid. Tartu rahuleping on Eesti riigi sünnitunnistus. See on suurim diplomaatiline võit Eesti ajaloos ja katsetele selle väärtust pisendada või kaotada tuleb aktiivselt vastu seista," ütles Seeder.

Seedri sõnul näitab Venemaa välisministeeriumi avaldus ka seda, et Eestil ei ole endiselt põhjust piirilepingu ratifitseerimiseks Venemaaga. "Olukorras, kus Venemaa eitab Tartu rahulepingu kehtivust ja Eesti okupeerimist ega tunnusta Eesti iseseisvuse taastamist õigusliku järjepidevuse alusel, ei ole meil mingit põhjust Venemaaga piirilepingu ratifitseerimiseks," ütles Seeder.

Ta lisas, et Venemaa katsetele ajalugu ümber kirjutada tuleb vastu seista. "Ida-Euroopa riigid ja Eesti on aastaid pingutanud selle nimel, et Euroopa ja maailm mõistaksid ülekohut, mis sai osaks NSV Liidu poolt okupeeritud riikidele. Isamaa ja meie mõttekaaslased kodus ja välismaal taunivad Venemaa Föderatsiooni katseid ajalugu ümber kirjutada. Katsetele veeretada vastutus agressiooni ohvritele ei tohi leppida."

Venemaa saatkond Eestis avaldas täna sotsiaalmeedias Vene välisministeeriumi esindaja Maria Zahharova kommentaari Tartu rahulepingu 100. aastapäeva tähistamise kohta Eestis. Zahharova sõnutsi on 1920. aastal sõlmitud Tartu rahuleping kehtetu. "Lisaks puudub see leping ÜRO kehtivate rahvusvaheliste lepingute registrist," märkis Zahharova.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles