Puudega inimesed saavad kodu mugavamaks muutmiseks abiraha

Maarja Möldre
Copy
Seni on kõige rohkem toetatud tualettruumi ümberehitamist. Pildl ratsastooliga inimesele kohandatud vannituba.
Seni on kõige rohkem toetatud tualettruumi ümberehitamist. Pildl ratsastooliga inimesele kohandatud vannituba. Foto: Sille Annuk

Puudega inimestel on taas võimalik taotleda eurorahast makstavat toetust, et kohandada kodu enda vajadustega vastavaks. Toetust saab taotleda oma valla- või linnavalitsusest.

Kohandamise käigus võib rajada näiteks kaldtee, paigaldada platvormtõstuki, ohutust tagava piirde või aiavärava või tuua köögi tööpinnad ja tehnika madalamale tasapinnale. Sotsiaalkindlustusameti teate kohaselt võivad taotluse oma kodu kohandamiseks esitada kõik puudega inimesed, sõltumata puude liigist.

Elanike taotluste alusel koostab omavalitsus toetuse saamiseks taotluse ja esitab selle riigile otsuse tegemiseks. Pärast otsust kohandatakse kodud omavalitsuse toel ja riik kompenseerib kulud 85 protsendi ulatuses Euroopa regionaalarengu fondist.

Selle aasta taotlusvooru eelarve on kaks miljonit eurot ja omavalitsustel on võimalik riigi tugiteenuste keskusele taotlusi esitada 31. augustini.

Varasematel aastatel on toetatud enam kui 1700 puudega inimese eluruumi kohandamist. Enim on toetatud tualettruumi ümberehitust, kaldtee rajamist, platvormtõstuki paigaldust ning välis- või siseukse kohandamist.

Esimeses taotlusvoorus 2018. aastal rahuldati 56 omavalitsuse taotlused puudega inimeste eluruumide kohandamiseks. Omavalitsused planeerisid eluruumide kohandamist kokku 2,34 miljoni euro eest. Teises, mulluses taotlusvoorus rahuldas riigi tugiteenuste keskus 74 omavalitsuse taotlused ja siis oli kavas eluruume kohandada 5,09 miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles