Kevadine ilm ajab aiapidajatel käed sügelema

Tuuli Kalev
, reporter
Copy
Tartu ülikooli botaanikaaia vanemaednik Sten Mander ei pidanud 22. jaanuaril, mil Tartus oli sooja 2,3 kraadi, botaanikaaias varajasi õitsejaid tikutulega otsima. Näiteks valgete õitega musta lumeroosi peenar paistab kaugele. Õitsejaid on seal teisigi.
Tartu ülikooli botaanikaaia vanemaednik Sten Mander ei pidanud 22. jaanuaril, mil Tartus oli sooja 2,3 kraadi, botaanikaaias varajasi õitsejaid tikutulega otsima. Näiteks valgete õitega musta lumeroosi peenar paistab kaugele. Õitsejaid on seal teisigi. Foto: Sille Annuk

Talv on olnud nii soe, et näiteks Tartu ülikooli botaanikaaias on osa taimi õide puhkenud ning mõnel aiapidajal on tekkinud vastupandamatu soov tööriistad välja otsida ja õues toimetada. Mõnd tööd võib praegu küll teha, kuid talv ei jää ilmselt ka tänavu taeva ning targem on oodata kevadet, kinnitavad asjatundjad.

Kõiki sügisel tegemata aiatöid saab praegu rahus teha, ilma poolest võib ka õunapuid lõigata ja neid isegi istutada, ainult igihaljaste taimede istutamisega tuleks kevadeni oodata, ütles Tartu ülikooli botaanikaaia vanemaednik Sten Mander.

Räpina aianduskooli õppemajandi juht Urmas Roht on oma kogemuste põhjal üsna kindel, et praegune 7-8-kraadine talv selliseks ei jää. «Talve algus ongi meil lükkunud jaanuari lõppu-veebruari algusesse, siis tuleb lumi maha ning võib pikka aega üsna jahe olla,» rääkis ta. «Kuigi maa pole külmunud ning väljas on soe, ei tasu puid ja põõsaid istutada, sest maa on liialt külm, et need juurduksid. Õunapuude lõikamise ja muu sellise peale võiks praegu ehk küll mõelda, aga midagi maha panna on selgelt veel vara.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles