Bert Langeler pälvis aasta orkestridirigendi tiitli

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Puhkpilliorkestrite dirigent Bert Langeler
Puhkpilliorkestrite dirigent Bert Langeler Foto: Elmo Riig

Pühapäeval kuulutas Eesti kooriühing Estonia kontserdisaalis välja koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiate saajad.

Kultuuriminister Tõnis Lukas andis üle kultuuriministeeriumi tänukirjad dirigentidele, kes on aasta jooksul auhindu saanud vabariiklikel ja rahvusvahelistel konkurssidel. Möödunud aastal oli võidukaid koori- ja orkestrijuhte 24, vahendab uudisteagentuur BNS.

Aasta orkestridirigendiks tunnistati Bert Langeler, Viljandi muusikakooli vaskpilliõpetaja, dirigent ning puhkpilliosakonna juhataja, TÜ Viljandi kultuuriakadeemia trompeti, ansambli- ja orkestritöö didaktika õppejõud, vabariikliku orkestrijuhtide puhkpilliorkestri peadirigent, Võhma puhkpillistuudio dirigent ja õpetaja, 2019. aasta üldlaulupeo puhkpilliorkestrite liigijuht.

Aasta kooriks sai Tartu Ülikooli akadeemiline naiskoor dirigent Triin Kochi juhtimisel. Koori eelmise aasta tähtsündmus oli edukas esinemine VI rahvusvahelisel Vietnami koorikonkursil, kust võit toodi koju kolmes kategoorias: A-kategooria naiskoorid, vaimulik muusika ja rahvamuusika.

Aasta dirigendiks valiti Triin Koch, kes oli Tartu laulupeo kunstiline juht ning üldlaulupeo «Minu arm» valikkooride dirigent ja segakooride liigijuht.

Panuse eest kultuuriruumi sai aasta koori tiitli VENÜ naiskoor Vanaemad (dirigendid  Silvia Mellik ja Reet Ratassepp), kelle 2019. aasta tegemiste hulka kuulusid osalemine üldlaulupeol ja arvukalt esinemisi.

Aasta dirigent-muusikaõpetaja 2019 on Taavi Esko, kes on muusikaõpetaja ja dirigent Kuusalu keskkoolis. Laulupeole «Minu arm» läks Esko nelja kooriga: Kuusalu keskkooli poiste-, laste- ja noortekoori ning Kolga-Kuusalu kammerkooriga.

Aasta noore dirigendi tiitli sai Ingrid Roose, segakoori Huik! peadirigent ja Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli sümfooniaorkestri dirigent ning dirigeerimis- ja partituuriõppejõud, 2019. aasta üldlaulupeo naiskooride liigidirigent. 2019. aastal pälvis Ingrid Euroopa Kooriühingu korraldatud IX rahvusvahelisel noorte dirigentide konkursil esimese koha ja Choeur de l'orchestre de Paris' eripreemia.

Aasta puhkpilliorkestriks valitud Kaitseliidu Pärnumaa maleva puhkpilliorkester Saxon (dirigendid Kaido Kivi, Sigrid Hint ja Kadri Põder) on 2019. aastal rõõmustanud kuulajaid mitmel pool üle Eesti, esinemas käidi ka Valgevene pealinnas Minskis.

Aasta tegu on mullu suvel etendunud Gustav Ernesaksa elu käsitlev sõna- ja koorilaululavastus «Hakkame, mehed, minema».

Aasta suurteod olid juubelilaulupidu «Minu arm» ja Tartu laulupidu pealkirjaga «Laulupeo 150. sünnipäev».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles