Marek Mumm: inimesed on neid ümbritseva viletsuse suhtes pimedad

Triin Loide
, reporter
Copy
Viljandi päevakeskuse juhataja Marek Mumm leiab, et solidaarne hooldekodumaks aitaks siluda mitmeid probleeme eakate hoolduses.
Viljandi päevakeskuse juhataja Marek Mumm leiab, et solidaarne hooldekodumaks aitaks siluda mitmeid probleeme eakate hoolduses. Foto: Elmo Riig

Pea kaheksa aastat Viljandi päevakeskuse juhatajana töötanud Marek Mumm hindab nii Viljandi kui ka Eesti sotsiaalteenuste kvaliteeti olemasolevaid võimalusi arvestades üsna heaks, kuigi murekohti jagub. Peamiselt on puudu nii rahast kui töötajatest, lisaks vajaksid sotsiaalhoolekande süsteemis mitmedki asjad reformi.

Kroonilises alarahastatuses sipleva sotsiaaltöö ja hooldusteenuse kvaliteediga võib Marek Mummi hinnangul üldjoontes rahule jääda, kuigi inimeste soovid ja nõudmised on viimasel ajal suuremad, kui reaalselt on võimalik pakkuda. Ta toob näiteks, et kuna statsionaarse hooldekoduteenuse kuutasu on viimasel ajal tõusnud ligi tuhande euroni, käib meediast tihti läbi arvamus, et seda saaks ehk asendada koduteenus. See on praegu ka Viljandi päevakeskuse peamine pakutav teenus. Varjupaigateenus moodustab komplekssest sotsiaalhoolekandest ainult väikese osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles