Kunstnik Anu Raua tuttuus vaip jutustab Tartu rahu loo

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tekstiilikunstnik Anu Raud (paremal) elab Heimtalis Kääriku talus ning pilt ta ateljee seinal jutustab Tartu rahust nii poeetiliselt, et reporteril jääb üle vaid kuulata ja imestada.
Tekstiilikunstnik Anu Raud (paremal) elab Heimtalis Kääriku talus ning pilt ta ateljee seinal jutustab Tartu rahust nii poeetiliselt, et reporteril jääb üle vaid kuulata ja imestada. Foto: Kristjan Teedema

Anu Raua Kääriku talu kuueruudulisest aknast paistavad tume maa ja hall taevas. Ateljee seinal ripub aga vaip täis kirgast valgust: laugete nõlvadega lumehanged, ülikool kuue sambaga ning tarekesed ümberringi.

«Vaata, kui hakkaks siit äärest suusatama mööda seda hange, kui mõnus see oleks,» sõnab Anu Raud, kes ise on kõva suusataja igal talvel, kui lund on.

Anu Raua tuttuus, veel lõimedest lahti lõikamata vaip on otsast otsani talve ja rahu täis. Vaiba all nurkades aastaarvud 1920 ja 2020, ja ei mingit mõistatust enam: see teos jutustab Tartu rahust!

Võimatu missioon

Tartu rahule mõeldes tuleb kunstnik Anu Rauale kõigepealt meelde ema, tõlkija Valda Raud, kes küsimusele, millal ta on sündinud, vastas alati, et neli päeva enne Tartu rahu. «Ema rääkis kogu aeg, kui tohutult oluline see Tartu rahu talle on. Aga kellele ei oleks?!» sõnab Anu Raud. Valda Raua 100. sünniaastapäev on samuti lähenemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles