Aasta loom on nahkhiir

Alice Lokk
, reporter
Copy
Selle aasta loom on nahkhiir.
Selle aasta loom on nahkhiir. Foto: Elmo Riig

2020. aasta loom on nahkhiir. Tema tutvustamiseks korraldatakse kogu aasta vältel üritusi ning eksperdid pööravad tähelepanu nahkhiirte kaitsmisele ja uurimisele.

Eestimaa looduse fond andis pressiteates teada, et neid öise eluviisiga lendavaid imetajaid on Eestis registreeritud 14 liiki, mis on enam kui viiendik meie imetajaliikidest.

Nahkhiire aastal pööratakse tähelepanu kõikidele Eestist leitud nahkhiireliikidele. Üle Eesti organiseeritakse põnevaid ettevõtmisi, näiteks avatakse veebruaris Eesti loodusmuuseumis näitus "Hirmus armas nahkhiir".

Umbes pooled meie nahkhiireliikidest lendavad talveks lõuna poole, ülejäänud aga otsivad talve üleelamiseks kindla paiga. Praegusel külmal ajal on meile jäänud kaheksa liiki nahkhiiri. Talveks Eestisse jäänud nahkhiired viibivad tardunes enamasti inimkätega rajatud koobastes ja keldrites. 

Käesoleval nahkhiireaastal on vaja inimestele meelde tuletada, miks suurtes koobastes ja maa-alustes tunnelites käimine võib nahkhiirtele saatuslikuks saada. Nahkhiireekspert Rauno Kalda ütles, et sellistes kohtades leidub palju isendeid eri liikidest ning suured kolooniad ei talu pidevat häirimist.

"Suures koloonias käivitub peale häirimist ahelreaktsioon: üks ärganud nahkhiir äratab omakorda teised. Igal nahkhiirel on talve üleelamiseks piiratud rasvavaru, kui teda talve jooksul liialt häirida, saab energia enne kevadet otsa ja loom hukkub," selgitas Kalda. Ta lisas, et samas ei ole nahkhiirtele ohtlik, kui inimene käib keldris moosipurgi või kartulite järel. "Hoopis ohtlikum on see, kui keldrid langevad traditsioonilisest kasutusest välja ja lagunevad."

Eestimaa looduse fondi tiigilendlaste elupaikade parandamise projekti juht Lauri Klein ütles, et talve jooksul plaanitakse üles seada veebikaamera, mis näitab kõigile huvilistele nahkhiirte talvituspaigas toimuvat. "Et Eestis sõltub nii nahkhiirte suviste varjepaikade kui ka talvituspaikade olemasolu otseselt inimestest, vajavad need omapärase eluviisiga loomad abi ja tähelepanu," selgitas ta. "Et seda tagada, ongi nahkhiired kogu Euroopas looduskaitse all." 

Eestimaa looduse fond andis teada, et ootab inimeste abi suviste nahkhiirekolooniate asukohtade selgitamiseks. Nahkhiireuurija Lauri Lutsar ütles, et eriti oodatakse teateid nahkhiirte poegimiskolooniate kohta hoonetes. "Nahkhiiri saame tulemuslikult kaitsta ainult koos tegutsedes ja omavahel suheldes. Nahkhiireuurijad saavad nõu anda kõige paremini siis, kui inimesed ise ühendust võtavad ja küsivad. Selleks võib pöörduda Eestimaa looduse fondi või keskkonnaameti poole," rääkis Lutsar. 

Aasta looma valivad Looduskalender.ee, Eesti terioloogia selts, mittetulundusühing Aasta Loom, Looduse Omnibuss, Tallinna loomaaed, Eesti loodusmuusuem, riigimetsa majandamise keskus ja Eesti jahimeeste selts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles