In memoriam. Karl Luht

Maarja Möldre
Copy
Karl Luht
Karl Luht Foto: Marko Saarm

21. detsembril lahkus meie seast Viljandi kõige vanem tegevettevõtja Karl Luht.

Karl Luht sündis 1. juulil 1923 Harjumaal Kaiu vallas Põllika metsavahitalus metsavahi perekonnas. Just vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril 1931 kolis perekond Viljandimaale Tooma tallu Võhma ligidal. Juba noorena pidi Karl tegema talutöid, algul karjasena, hiljem tulid muud tööd. 1931. aastal asus Karl õppima Võhma algkooli ja 1938. aastal lõpetas Soomevere 6-klassilise kooli. Kooliajal oli ta aktiivne noorkotkas ja pidas lugu spordist, kõige rohkem võimlemisest. 1939. aastal sooritas ta edukalt sisseastumiseksamid Olustvere põllutöökooli, õppima minna aga ei saanud, sest kodus oli töödes abi vaja. Raske talutöö karastas noort Karli, sest meeshingi talus polnud. Vanem vend oli abiellunud ja elas mujal. Teine vend oli lõpetanud kaubanduskooli ja läinud Tallinna. Kuigi Nõukogude võim võttis osa maad ja loomi käest ära, talus tööd jätkus.

1941. aasta sügisel astus Karl Luht vabatahtlikult Saksa armeesse, kus teenis kolm aastat ja kust lahkus 1944. aasta hilissuvel. Läbilastud põlv tegi talle elu lõpuni häda. Väejooksik sai kodus olla kartulinoppimise aja, peagi järgnes kolm aastat tööpataljoni Vene armees. Tema viimaseks tööks seal oli tuletõrjeautojuhi amet. Hiljem pidas ta mitut ametit teise nime all ja kodukohast kaugel Ida-Virumaal, sest teda ähvardas karistus Saksa sõjaväes teenimise eest. Õnneks ta pääses julgeolekuorganite käest. Pärast märtsiküüditamist töötas ta Kohtlas laojuhatajana, taksojuhina ja siis Maardu kaevanduses elektrivedurijuhina. Esimest korda seisis Karl Luht leti taga müüjana 1949. aasta sügisel Kohtlas. Järgnes poepidamine Alaveres.

1961. aastal asus Karl Luht elama Viljandisse, lõpetas Viljandi kaubanduskooli ja temast sai Heimtali kaupluse juhataja, siis lihalao juhataja ja restorani administraator ning lõpuks Meloodia kaupluse juhataja. Algul asus kauplus Tartu tänaval ja seal müüdi muusikainstrumente, kirjatarbeid, raadioid ja telereid. 1989. aastal põles kauplusemaja maha ning paar aastat hiljem avas pood uksed praeguses asukohas Paalalinnas, kus see tegutseb tänini. 1992. aastal asutas Karl Luht osaühingu Karl Luht ja jätkas tegevust juba Meloodia poe omanikuna. Keskeas tegeles ta suviti mägimatkamisega ja talviti suusatamisega, läbides korduvalt Tartu maratoni. Veidi enne pensioniaega hakkas ta ehitama Viljandisse Külvi tänavale maja, milles oli bassein ja kus ta elas koos oma viimase abikaasa Tiiuga elu lõpuni. 35 aastat järjest iga päev pärast võimlemist karastas Karl end hommikuti külmas vees. Kõik see hoidis vaimu virge ja keha tugeva.

Kodu ja pere kõrvalt jõudis Karl palju: oli Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse asutaja ja liige, kuulus tänini Isamaasse ja oli erakonna seenioride kogu liige ning Viljandi Jaani koguduse nõukogu liige ja tegeles kirikus diakooniarühma tööga. Ta kandideeris mitmel korral linnavolikokku, viimati 2017. aastal.

Oma pika elu jooksul kohtus Karl Luht kõigi Eesti presidentidega. Sellest said osa kõik, kes osalesid 2018. aasta 24. veebruaril aktusel Ugalas. 2012. aastal pälvis Karl Viljandi elutööpreemia ja teenetemärgi.

Karl oli elurõõmus ja huumorimeelne ning alati abivalmis. Kui temalt nõu või abi küsiti, ei öelnud ta kunagi ära. Lausus lihtsalt "Teeme ära!" ja asi sai tehtud. Vanemas eas huvitus ta kohalikust ajaloost ja kirjutas Sakala Kalendrisse oma mälestusi. Tehnikahuvi saatis teda kogu elu. Veel paar aastat tagasi demonstreeris ta tuttavatele kaupluse ees muruväljakul robotmuruniidukit. Karl Luhtil oli kokku neli last: Maria, Eva, Sibyll ja Sander.

Puhka rahus oma pika teekonna järel, armas sõber ja teekaaslane.

Viljandi linnavolikogu ja linnavalitsus

Viljandimaa Muinsukaitse Ühendus

Erakond Isamaa

EELK Viljandi Jaani kogudus

Karl Luhti ärasaatmine on 28. detsembril kell 12 Pilistvere kirikus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles