Jõuluturgude kodumaal

Margus Haav
, reporter
Copy
Klassikaline sissepääs jõuluturule läheb soovitatavalt alati läbi muinasjutulossi meenutava värava.
Klassikaline sissepääs jõuluturule läheb soovitatavalt alati läbi muinasjutulossi meenutava värava. Foto: Margus Haav

Saksamaal on jõuluturud arenenud ja kasvanud koos ajaga. Jõuluturust on seal saanud midagi hoopis enamat kui pelgalt laadaplats. Muidugi, Saksamaal on olnud aega seda tuunida tublisti üle 700 aasta – kroonikate andmeil peeti esimest jõuluturgu seal juba XIV sajandi lõpul.

Saksamaa jõuluturu võib üles leida lõhna järgi. Röstitud mandlite, kaneeli ja muude vürtside ning praevorstide hõrk hõng annab soodsa tuule korral turust märku juba tänavanurga tagant. Loomulikult on iga turg oma nägu, kuid on mõned kindlad ühised jooned.

Esimese asjana pärast turuväravast sisseastumist tasub võtta näppu kruusitäis hõõgveini. Seda on erinevaid variante, punast ja valget, erinevalt maitsestatud ja mitmesuguste lisanditega. Soovi korral võib lisaks osta kanget ­schnapps’i, kuid on saadaval ka kuumade jookide alkoholivabu versioone. Hõõgvein annab igal juhul sooja ja seda on vaja. Jõuluturul on alati jahe, sadagu õues lund või vihma. Lumi on muidugi sedalaadi luksus, mida isegi jõukas Saksamaa endale enam lubada ei saa. Nii et viimasel ajal sajab vihma. Ilma vihmavarjuta pole jõuluturule mõtet minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles