Mida teha, et kodu oleks pühade ajal ohutu koht

Triin Loide
, reporter
Copy
Ohvriabi kriisitelefonile 116 006 saavad helistada kõik, kes ennast kodus turvaliselt ei tunne.
Ohvriabi kriisitelefonile 116 006 saavad helistada kõik, kes ennast kodus turvaliselt ei tunne. Foto: Marko Saarm

Täna kohtusid siseministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ja justiitsministeeriumi ministrid ning ametnikud, et arutada valitsuse perevägivalla ennetamise tegevuskava aastateks 2019–2023. Kohtumisel märgiti, et jõulude ajal on olnud tavapärasega võrreldes suurem arv perevägivallaga seotud juhtumeid ja seepärast on oluline, et inimesed teaksid, kuhu sel puhul abi saamiseks pöörduda.

"Vägivalla ohver ei ole kunagi vägivallatsemises süüdi. Seetõttu on oluline, et me ei annaks sildistavaid hinnanguid, vaid aitaksime leida abi, olgu selleks siis julgustamine, vajalike kontaktide vahendamine või info edastamine. Väga vajalik on, et perevägivalla käes kannatanu teaks, kust abi otsida, ja ka julgeks seda teha," ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. "Perevägivallast või vägivalla kahtlusest tuleb teada anda politsei lühinumbril 112 või ohvriabi kriisitelefonil 116 006. Ohvriabisse saab pöörduda anonüümselt ja igale pöördujale tagatakse konfidentsiaalsus," ütles Kiik.

Rahvastikuminister Riina Solmani sõnul on perevägivald probleem, mille märkamine, vähendamine ja ennetamine on väga tähtis. "Kodu ei ole pühade ajal kõigile ohutu koht. Kahjuks suureneb tavapärasega võrreldes jõulude ajal perevägivallaga seotud juhtumite arv kahekordselt," märkis Solman. "Politsei- ja piirivalveamet teeb omalt poolt kindlasti kõik, et pühad mööduksid kõigil rahulikult ning turvaliselt. Nendest kodudest, kus esineb perevägivalda, politsei võimaluse korral eemaldab vägivallatseja. Seega on oluline, et inimesed teaksid, kust abi küsida ja saada," ütles Solman.

"Vägivallatsejatele lähenemiskeelu määramine peab olema lihtsam ja kriminaalmenetluse seadustiku muudatustega plaanimegi prokuratuurile selleks paremaid hoobasid anda. Prokuratuur ja politsei töötavad iga päev selle nimel, et nende juhtumite puhul kiiresti ja efektiivselt tegutseda: kui vaja, siis vägivallatseja eemaldada ja kui esinevad kuriteo tunnused, alustada menetlust. Sekkumine peab olema kiire ja tõhus," rääkis justiitsminister Raivo Aeg. "Sama oluline on see, et menetlejad kohtleksid kannatanuid sõbralikult, asutused teeksid omavahel tihedat koostööd ning kohtud spetsialiseeruks perevägivalla juhtumitele nagu prokuratuur. Seetõttu tahame rohkem panustada kohtunike koolitamisesse selliste juhtumitega tegelemiseks," märkis Aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles