Arvustus. Maailma väikseim mobiiltelefon kaalub 13 grammi

Maailma kõige väiksem mobiiltelefon mahub pihku peitu. Foto: Elmo Riig
Aivar Aotäht
, reporter
Copy

Nagu elus ikka juhtub, algas meiegi suhe juhuslikult. Ja tänapäevale iseloomulikult kohtusime esmalt interneti vahendusel.

No kui päris täpne olla, siis mina märkasin enne teda ja tema ei teadnud minust veel midagi. Alles seejärel, kui olin olnud oma soovis kindel ja maksnud 60 eurot ette ära, saime kevadel minu kodus kokku.

Saage teiegi tuttavaks. Ta on hiina-inglise perest pärit Zanco Tiny T1 ehk lihtsalt Tillu (tiny tähendab inglise keeles tilluke, tillu). Tootja kinnitusel maailma kõige väiksem mobiiltelefon, mis koos akuga kaalub 13 grammi. Ta on 4,7 sentimeetrit pikk või õigemini lühike, laiust jagub 2,1 ja paksust 1,2 sentimeetrit. Tootjafirma on Zini Mobiles, mille veebilehelt on lugeda, et ettevõte loodi 2007. aastal ning peakorter asub Suurbritannias ja tehas Hiinas.

Jah, on olemas ka käekellad, mis toimivad ühtlasi täiesti iseseisva telefonina. Aga Tiny ehk Tillu on telefoniks ka disainitud.

Zanco Tiny T1 on asetatud karpi, mis on suletud kahe Zanco kirjadega kleepsuga. Väga viisakas žest, näitamaks, et keegi pole vahepeal uudishimust karpi avanud ega telefoni näppinud. Niisugust võimalust ei paku oma kaubale isegi mitte kõik tuntud tootjad.

Kolmas kleeps on maailma pisima telefoni karbil veel, see muudab vaatenurgast olenevalt värvi ja rõhutab originaalsust ehk autentsust. Usaldust toote vastu tekitab seegi, et telefoni tilluke ekraan on kaetud kilega, kusjuures filigraanselt täpselt.

Laadimiseks on telefonil mikro-USB ava ja kaasas on väga lühike laadimisjuhe, otsast otsani umbes 25 sentimeetrit. Kui tahta telefon laadima panna vooluvõrku, tuleb adapter eraldi osta, seda karbis pole. Küll on paelaga pisivutlar, millega saab telefoni kaela riputada.

Naeratus näole

Kuigi ma videote põhjal teadsin, kui väike Tillu on, tõi karbi avamine mulle ikkagi naeratuse näole. Sama efekti olen kohanud teiste puhul, kellele seda telefoni olen näidanud. Tõepoolest, see on tilluke!

Kuna telefon kaalub vaid 13 grammi, on ta ühtlasi nii kerge, et taskus teda ei tunne. Peab olema hoolikas, et teda tema väiksuse tõttu ära ei kaota. Peaks ta mõnele pehmele pinnale kukkuma, ei pruugi seda kuuldagi olla. See telefon sobib suurepäraselt teksapükste tillukesse, niinimetatud uuritaskusse, mis asub paremal ees suurema tasku sees.

Kui suure ekraaniga nutitelefoni on mugavam kahe käega käsitseda selle suuruse tõttu, siis maailma kõige väiksema telefoni puhul on parem kaht kätt kasutada väiksuse pärast. Saab siiski ka ühe käega: nimetissõrm võtab telefoni kaissu, vajadusel toetab seda keskmine sõrm ja pöidlaga toksid nuppe.

Telefonil on klassikalised klahvid, mille suurus võrdub umbes tiku väävlipea omaga. Juhtnupp, mis liigub edasi ja tagasi, on ivake suurem. Minul on meesterahva kohta ehk keskmisest peenemad sõrmed ja tillukese telefoniga ümberkäimine raskusi ei valmista. Aga no ega minagi oma näppu pläraki! vastu klahvi pressi, vajutan ikkagi näpu nurgaga. Mõni suurema pöidlaga inimene saaks kogu klaviatuuri pöidlaga katta.

Asjaolud, mida mina oleksin kõnealuse mobiiltelefoni puhul teisiti teinud, puudutavad ekraani. Sel lööb mustal taustal särama valge kiri, mis on küll hästi loetav, aga mõttekam olnuks valida monokroomne ekraan, millelt info on pidevalt näha. Nagu oli ekraan mobiiltelefonidel vanasti ja on praegu kõiksugustel loenduritel.

Ekraanil oleval tekstil on minu arvates kaks suurust: tavaline ja väike. Väikeses kirjas on näiteks sõnumite ajainfo ja menüüs liikudes valikute järjekorranumbrid.

Menüüdes liikudes on ekraanil korraga ruumi kahele reale. Kui aga telefon millestki teavitab, kuvatakse tekst poolteisel real. Näiteks vaiksele režiimile seades on sõnapaarist «Silent mode» tervikuna loetav esimene sõna, teisest sõnast esimese all paistab ülemine pool. Põhjus peitub tillukese ekraani kohta liiga suures reavahes.

Reavahe hakkab mõjutama ka sõnumi lugemist: siis on ekraanil vaheldumisi näha kaks, poolteist ja üks rida. Kui telefonis sõnumit kirjutada, asetseb tekst aga vaid ühel real. Suurtähtkirjas laiu M-tähti mahuks ekraanile viis, sõna «SAKALA» on korraga nähtav.

Sõnumite kirjutamisel häirib suure ja väikese algustähe vahetamise kord. Kui suure tähe režiimilt väikese tähe režiimile minekuks piisab ühest vajutusest tärniga klahvile, siis tagasi suure tähe režiimile jõudmiseks tuleb seda nuppu vajutada 26 korda! Nimelt on vahepeal valikuks eri keeled, sealhulgas iga keele puhul eraldi suure ja väikese tähe režiim. Nõnda ongi mõistlikum ja kiirem kirjutada sõnum läbiva suurtähega.

Tavalises ooterežiimis on ekraanil korraga nähtavad antennisümbol ja selle taga maksimaalselt neli levitugevuse tulpa, häälega või hääletu oleku märk, aku laetuse näidik ja kellaaeg või võrguoperaatori nimi. Korra eksitas mind vastamata kõne märk, mis kujutab endast telefonitoru: jäi mulje, et kõne on parasjagu pooleli.

Omamoodi loogika

Kasutan seda telefoni harva, seepärast ostsin eurose kõnekaardi. Iga kuue kuu tagant pean vähemalt kolm eurot lisaks laadima – niisuguse hobitelefoni jaoks sobib küll. Vahel möödub nädalaid, kui see on välja lülitatud.

Tundus, et olin oma hobitelefoni olemuse enam kui poole aastaga selgeks saanud, aga seda lugu kirjutades avastasin siiski natuke lisaks.

Telefon on pisut pikem kui tavaline tikk.
Telefon on pisut pikem kui tavaline tikk. Foto: Aivar Aotäht

Maailma kõige väiksema mobiiltelefoni Zanco Tiny T1 menüüs on kuus põhivalikut: telefoniraamat, sõnumid, kõneajalugu, Bluetooth, organisaator ja seaded. Telefoniga on kaasas tilluke käsiraamat, mida tasub ehk rohkem lugeda. Mõneti on Zanco menüü sarnane Ericssoni, SonyEricssoni ja Nokia nuputelefonide omaga, mõneti aga mitte. Näiteks äratuse panemine nõudis nuputamist.

Üle poole aasta olin elanud teadmises, et Tillul on vaid üks helin ja selle tugevust reguleerida ei saa. Nüüd avastasin, et tegelikult on viis helinat kõnedele ja äratusele ning viis märguannet sõnumitele. On häälega ja hääletu režiim, värinalarmi pole. Klaviatuuri puhul saab valida tooni, klõpsu või hääletu oleku ning isegi klahviheli tugevust muuta. Olemas on ka lennurežiim, kuigi selle telefoni puhul pole sel vähimatki mõtet.

Seniajani ei ole ma aru saanud, kuidas mõista telefoni karbile kirjutatud ingliskeelset teksti «muusika sünkroniseerimine sinu mobiiltelefoniga». Võib-olla on võimalik seda telefoni kasutada ilma SIM-kaardita teise telefoni mingisuguse vahelülina – midagi säärast loen välja käsiraamatust. Aga ehk ma ka eksin.

Arusaamatu näis ka menüüvalik «intelligentne kõnehoiatus». Kui selle aktiveerisin ja teiselt telefonilt Tillule helistasin, ei juhtunud mitme sekundi jooksul midagi. Teine telefon andis kutsuvat tooni, Tillu aga vaikis. Siis äkki hakkas pisitelefon inglise keeles naishäälega siseneva kõne numbrit ütlema. See tehtud, telefon ka helises.

Bluetoothi ma ei proovinud, sest ma pole seda ühendust kõnede tegemiseks kunagi kasutanud. Organisaator annab kaks valikut: maagilise hääle ja äratuse. Maagiline hääl on teisisõnu häälemuundur ning valikus on 13 häält, ehkki enamik neist kõlab ühtmoodi, nagu kõneleks madala häälega jorisev-torisev veidi purjakil röövel. Igatahes petab suurepäraselt ära, keegi ei saa aru, et mina helistan.

Kõne ja aku

Tehes tavalisi kõnesid, kinnitavad teised osapooled mulle, et kuulevad mind väga hästi ja selgelt. Näib, et telefoni mikrofon saab oma tööga suurepäraselt hakkama, mis siis, et asub minu kõrva, mitte suu juures.

Minule kostab teise osapoole jutt aga nii, nagu tuleks see väikesest metalsest karbist. Mis ju põhimõtteliselt nii ongi. Heli on samas tugev ja seda saab nii tugevaks seada, et see kuuldub peaaegu nagu valjuhääldist.

Kui kaua 13 grammi kaaluva telefoni aku vastu peab? Telefoni vahepeal natuke näppides ja tehes mõne lühikese kõne, on akul jaksu jagunud umbes poolteist ööpäeva või sutike rohkem. Jälgima peab aku sümbolit, sest telefon aku tühjenedes hoiatuspiiksu ei tee ja mingit tulukest ei vilguta.

Kellele on maailma kõige väiksem mobiiltelefon mõeldud? Ühest küljest on see justkui tilluke lelu, millega on tore aeg-ajalt mängida. Teisalt on see täiesti töökorras telefon, millega saab helistada ja sõnumeid vahetada. Selle võib efekti mõttes mõnele üritusele kaasa võtta. Või kasutada seda juhul, kui suurt telefoni pole kuhugi panna. Zanco Tiny T1 mahub peaaegu kõikjale.

Iseenesest on see ju vahva, et tänapäeval, mil telefonid kipuvad aina suuremaks kasvama, saab valida ka niisuguse, mis on imepisike.

Eestis erandlik

Maailma kõige väiksem mobiiltelefon Zanco Tiny T1 on Eestis väga harv tegelane.

Kõnealuse leheloo isend kasutab Super-kõnekaarti ja töötab seega Telia võrgus. Telia andmeil on võrgus kaks Zanco telefoni, aga kas ka teine on just seesama või mõni muu mudel, pole teada, sest mõlema puhul on viiteks Zanco European.

Elisa võrku on ettevõtte esindaja sõnul viimase kahe kuu jooksul kasutanud üks kõnealune mobiiltelefon. Kas tegu oli väliskülalise kaasavõetud aparaadi või Elisa enda kliendi ajutiselt sisselülitatud mudeliga, seda infot Elisa ei andnud.

Tele2 võrgus ettevõtte esindaja teatel ühtki Zanco Tiny T1 telefoni ei tööta.

Zanco Tiny T1

Zanco Tiny T1
Zanco Tiny T1 Foto: Aivar Aotäht
  • Korpus: 46,7 x 21 x 12 millimeetrit
  • Kaal: 13 grammi
  • Ekraan: 0,49 tolli (1,25 sentimeetrit), resolutsioon 64 x 32 pikslit
  • Töösagedus: GSM 850, 900, 1800 ja 1900 megahertsi
  • Telefoniraamat: 300 numbrit
  • Sõnumimälu: 50 sõnumit
  • Aku: 200 milliampertundi
  • Ooteaeg: 3 ööpäeva
  • Kõneaeg: 3 tundi

Allikas: Zini Mobiles

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles