Nädala inimene. Arst

Triin Loide
, reporter
Copy
Elukutseid ja ameteid omavahel võrrelda või mingisse paremusjärjestusse panna on ebaõiglane ja mõttetu.
Elukutseid ja ameteid omavahel võrrelda või mingisse paremusjärjestusse panna on ebaõiglane ja mõttetu. Foto: Caro/Westermann

Elukutseid ja ameteid omavahel võrrelda või mingisse paremusjärjestusse panna on ebaõiglane ja mõttetu, aga neid ameteid on tegelikult vähe, ilma milleta me lihtsalt ära sureksime. Nendegi puhul saab pahatahtlikult väitlema asuda. Põllumeeste töö toidab ja katab ning ilma nendeta oleks moodne ühiskond kiiresti põlvili, aga pahatahtlik inimene saaks vaielda, et küll nälg peenraid kaevama ajaks, ja nii peaaegu iga asjaga. Mis elu see oleks, iseasi, aga elada saaks.

Arstidega on teine lugu. Väljaõppinud arst, kes oskab panna õige diagnoosi, tunneb ravimeid ning on oma töös hoolas ja pädev, on see õrn joon, mis tihtipeale elu ja surma vahele tõmmatud saab. Kildudeks purunenud jalga ise enam kokku ei lapi, nägemise säilitamiseks kataraktist kahjustatud silmaläätse­ ise välja ei vaheta ning ilma aastatepikkuse õppimise, kogemuse ja ­uurimistööta pole võimalik teha meditsiinilisi edusamme, mis surma ja kannatusi veel kaugemale peletada aitaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles