Eks ole me kõik ju teatud mõttes mere mehed

Enn Siimer
, Viljandi kultuurikolledži rektor aastatel 1991–2000
Copy
Hollandi multimeediakunstniku Saskia Boddeke näitus «Sex & the Sea» annab võimaluse osa saada meremehe erilisest vabadusest.
Hollandi multimeediakunstniku Saskia Boddeke näitus «Sex & the Sea» annab võimaluse osa saada meremehe erilisest vabadusest. Foto: Remo Tõnismäe

Ma ei juhtu Tallinna just iga päev. Nüüd aga sattusin Lennusadamasse vaatama meremuuseumi näitust «Sex & the Sea», maakeeli siis «Seks ja Meri». Meri just nimelt suure tähega, mis annab sõnale palju laiema tähenduse.

See on rändnäitus, mille põhiosa on koostanud Hollandi meediakunstnik Saskia Boddeke. Alapealkiri on «Näitus meremehe ihast ja igatsusest», kuid eks ole me kõik ju teatud mõttes mere mehed.

Ma poleks seda soovitust hakanud kirjutama, kui see näitus poleks mind niimoodi liigutanud. Seda tasub vaadata kõigil, ka koolilastel ja noortel, õigemini eeskätt just nendel, sest ma ei pea seksi- ja mereatribuutikaga seotud eksponaate näitusel sugugi kõige olulisemateks. Jah, ka need on olemas, kuid suurima elamuse jätsid mulle hoopiski Eestist pärit neidude kirjad oma merel viibivale kallimale ja autentse kirjavahetuse (XX sajandi algusest pärit kirjad, mis meremuuseumile alles hiljaaegu annetatud) väga hästi teostatud esitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles