Kondase keskuses näeb rahvuslikku käsitööd

Kaie Mölter
, reporter
Copy

Kondase keskuse alumise korruse kolmes saalis avatud väljapanek on pühendatud rahvusliku käsitöö õpetamise 25. aastapäevale Viljandi kultuuriakadeemias.

Rahvusliku käsitöö õpetamine kultuuriakadeemias algas 1994. aastal ning jõudis süsteemse ja tervikliku rahvarõivaõppeni 2010. aastal, mil loodi rahvarõivaste valikmoodul. Lisaks tehnoloogiaoskustele omandavad tudengid teadmisi rahvarõivaste komplekteerimise keerulisest kunstist. Autentsete rõivaste valmistamise käigus uuritakse ka üksikesemete ajalugu, sotsiaalseid tähendusi ja valmistamise tehnoloogiaid.

Oluliseks rahvusliku moe loomeallikaks on kohalikud traditsioonilised loodusmaterjalid lambanahk ja -vill. Naha ja muude loomsete toorainete töötlemise ning kasutamise eripärade tundmaõppimiseks avati 2010. aastal tekstiili eriala juures nahatöö valikmoodul. Villa paremaks uurimiseks ja kasutamiseks alustas 2016. aastal tööd Vilma villakoda. Tänu villakojale on kohalikust lambavillast valmistatud lõng ja traditsioonilised nahatööoskused leidnud kasutamist paljudes üliõpilastöödes.

Rahvusliku metallitöö eriala avati 2011. aastal ning sel alal on tegeldud kohaliku pärandi, selle mustrite, vormide ning ka tehnikate uurimise ja rakendamisega. Õppetöö käigus tutvutakse rahvuslike ja kohalike pärandesemetega Eesti muuseumides. Koopiate joonistamise ja tehnoloogiliste katsetustega jõutakse lähemale vanade meistrite oskustele ja teadmistele.

Rahvusliku ehituse eriala mõte on hoida alal teadmisi traditsioonilistest ehitusmaterjalidest ja arendada nendega ümberkäimise oskust. Palkehituse kõrval on olulised ka maakivi- ja saviehitus, üha rohkem pööratakse tähelepanu vanade majade restaureerimiseks vajalikule teabele.

Kondase keskuses avatud näitusel on väljas näited kõigist rahvusliku kästöö õpetamise suundadest. Näitus jääb Kondase keskuses vaadata 29. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles