Rahvusparkides peetakse keelepäevi

Üllar Priks
, reporter
Copy
Sügisene üleujutus Soomaal Tõramaa puisniidul.
Sügisene üleujutus Soomaal Tõramaa puisniidul. Foto: Marko Saarm

Keskkonnaameti korraldatud eesti keele aastat tähistavad keelepäevad on 28. novembrist 8. detsembrini Alutaguse, Karula, Lahemaa, Matsalu, Soomaa ja Vilsandi rahvuspargis.

"Haridus- ja teadusministeerium on kuulutanud 2019. aasta eesti keele aastaks ja ÜRO põlisrahvaste keelte aastaks. Ka eesti keel on põlisrahva keel, mis kannab meie piirkonna ajalugu, kultuuripärandit ja mälu. Seetõttu tuleb meil eesti keelt ja sellega seotud piirkondlikke murdeid õpetada ka järgmistele põlvedele, et need teadmised ja väärtused edasi kanduksid," seisab keskkonnaameti pressiteates.

Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kuke sõnul tutvustatakse keskkonnaameti korraldatavatel keelepäevadel kohalikke murdeid, et julgustada inimesi neid rohkem kasutama ja elus hoidma. "Nagu elurikkus on ka keelterikkus suur väärtus ühiskonnale. Usume, et lisaks loodusele on keel väga oluline rahvuspargi ja kohaliku kogukonna enesemääratlemisel ning selle aktiivne kasutamine aitab säilitada eesti keele mitmekesisust," rääkis Kukk.

Eesti rahvuspargid on loodud looduse ja kultuuripärandi kaitseks. Elurikkuse ja maastike ilu oma rahvusparkides oleme kõik kogenud. Üha enam märgatakse neis paigus ka väärtuslikku kultuuripärandit, mida tuleb tutvustada ja elus hoida. 

Soomaa rahvuspargi külastuskeskuses Tõramaal tähistatakse 8. detsembril rahvuspargi 26. sünnipäeva ning kell 14.30 kõneleb sel puhul professor Karl Pajusalu Soomaa ja selle lähikonna põliskeeltest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles