Suurim kadripidu tuleb aidas

Triin Loide
Copy
Kadrisandid on läbi aegade kandnud valgeid kostüüme.
Kadrisandid on läbi aegade kandnud valgeid kostüüme. Foto: Marko Saarm

Pühapäeval, 24. novembril kulmineerub rahvusvaheline sanditamiskombeid esile tõstev aktsioon "Hakkame santima!" üleriigilise kadrisandijooksmisega, kus kõik kadrisandid on oodatud end mardi- ja kadrisantide rahvaloendusel kirja panema. Üle riigi korraldatakse kadripidusid, suurim neist 25. novembril Viljandis pärimusmuusika aidas.

"Arvatakse, et mardi- ja kadrisandid on tulnud siia kaugelt teispoolsusest ja endale maski ette pannes kehastavad nad meie esivanemate hingi. Peaaegu iga põlisrahva kultuurist võib leida paralleele meie kadri- ja mardisantidele," ütles aktsiooni eestvedaja, Eesti folkloorinõukogu juhatuse esimees Kati Taal.

Sestap on Eestisse külla sõitnud ka folkloorirühmad Lätist ja isurite juurest, samuti astub koolides ja rahvamajades üles Narva laste folkloorirühm Guselki.

Kõik folkloorirühmad esinevad 25. novembril kell 19 Viljandis pärimusmuusika aida suurel kadripeol, kus lisaks välisrühmadele on kohal aida ja Karksi kadrisandid ning sanditamiskombestikuteemalisi sketše etendab teater Vaba Vanker.

Pidu algab kell seitse õhtul pärimusmuusika aida suures saalis ning teretulnud on muidugi kõik kadri- või ka mardisandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles