Olustvere klaasikoja joogikõrred pälvisid mardilaadal kõnekaima toote auhinna

Kristiina Liiv
, reporter
Copy
Olustvere klaasikojas valminud kõrred on praktilised, aga ka ilusad.
Olustvere klaasikojas valminud kõrred on praktilised, aga ka ilusad. Foto: Aleksandra Pavlenkova

Nagu võib lugeda Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli kodulehelt, pälvisid Olustvere klaasikoja meistri Aleksandra Pavlenkova valmistatud klaasist joogikõrred tänavusel mardilaadal kõneka toote auhinna.

Käsitsi valmistatud korduskasutatavad kõrred valmivad Pavlenkova sõnul mahuka protsessi käigus. 1150-kraadisest ahjust võetud klaasi rullitakse värvilise klaasipuru sees ning tekkinud värvilisest massist puhutakse mull, mille otsast tõmmatakse pikk toru. Terve selle aja peab klaas olema kuum ja pehme ning mahajahtumise vältimiseks soojendatakse klaasimassi spetsiaalses trummelahjus. 

"Kui valminud klaastoru on jahtunud, lõikan selle paraja pikkusega kõrteks. Kõrte teravad servad lihvin sirgeks ja poleerin  leekpõletiga. Niiviisi saan pehme ja mõnusa servaga joogikõrsi. Osa kõrtest jätan sirgeks, osa painutan leekpõleti abil. Pärast seda lõõmutan ehk karastan klaaskõrred spetsiaalses ahjus, et klaasi sees ei oleks pingeid, mis tekivad kiire kuumutamise ja jahutamise käigus. Ühesõnaga: see on päris mahukas protsess ning töö tulemusena valminud joogikõrte läbimõõt ja värvid varieeruvad," rääkis Pavlenkova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles