Viljandi pärimusmuusika festival kuulutas välja järgmise peo teema

Alice Lokk
, reporter
Copy
Kokkumängu on kuuldud igal pärimusmuusika festivalil ja tuleval aastal juhindub sellest teemast kogu festival.
Kokkumängu on kuuldud igal pärimusmuusika festivalil ja tuleval aastal juhindub sellest teemast kogu festival. Foto: Iris Kivisalu

2020. aasta pärimusmuusika festivali programmi ideeks ja sõnumiks valiti mitmekõlaline “Kokkumäng”.

Pärimusmuusika keskuse pressiteates on kirjas, et 28. Viljandi pärimusmuusika festival keskendub koostööle, hulgakesi muusika tegemise traditsioonile ja kooskõlale, aga ka inimlikule üksteisega arvestamisele ja vastastikusele austusele.

Pärimusmuusikat iseloomustab funktsionaalsus ja eesmärgipärasus. Tihti on see saatnud erinevaid tegevusi, mida just ühiselt ette võetud: pärimusmuusika on kõlanud töövaeva kergendamiseks, pühitsemiseks, tantsuks ja teekonna lühendamiseks. Festivali pealik Ando Kiviberg ütles, et rahvalaul, pillimäng ja tantsimine on kui inimesi ühendav nähtamatu sotsiaalne liim. "Et ühisest muusikategemisest või tantsimisest sündinud jõudu andvad tundelaengud on väga tugevad, teavad kõik laulu- ja tantsupeolised. Sama kehtib pärimusmuusika puhul," lausus ta.

Pressiteates sedastab, et hoolimata võimalustest üksteisega kontaktis olla on üka tänapäeva märksõnu "eraldatus". Põhjusi selleks võib olla erinevaid, aga tulemusena tajuvad paljud üksildust ja usaldamatust. Pärimusmuusika on loomulik võimalus kokkusaamiseks, koos tegutsemiseks, ühte hoidmiseks. ""Kokkumäng" on teemana nii üleskutse ühisele muusikategemisele kui üksteisega arvestamisele ja koostööle," selgitas Ando Kiviberg.

Viljandi pärimusmuusika festival on 2000. aastast keskendunud osalejate inspireerimiseks mingile kindlale pärimusmuusika aspektile või iseloomulikule nähtusele. 18 aasta jooksul on teemade hulgas olnud näiteks nii soolomäng kui mehelik laul ja naise hääl, pärimusmuusika tähtsus sündmuste tähistamisel kui palju muudki.  

Järgmise suve suurt folgipidu peetakse Viljandis 23.–26. juulini.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles