Päri ettevõte koob metalli- ja masinatööstustele ühist mütsi

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärsti vallas tegutseva Bestra Engineeringu kõrval osaleb värskes klastris kümmekond Eesti ettevõtet.
Pärsti vallas tegutseva Bestra Engineeringu kõrval osaleb värskes klastris kümmekond Eesti ettevõtet. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Pärsti vallas Päril naftapuurtornide tarvis keerulisi seadmeid valmistava aktsiaseltsi Bestra Engineering eestvõttel pani kümmekond Eesti tööstusettevõtet hiljuti aluse uudsele koostöövormile klastrile, mis peaks muutma nad konkurentsivõimelisemaks.

Hulk Eesti metalli- ja masinatööstuse ettevõtteid on jõudnud äratundmiseni, et omaette on nad välismaiste klientide silmis väikesed ja kesise potentsiaaliga.

Kui kompetents ja vahendid liita ning nende kasutamist senisest oskuslikumalt plaanida, võivad konkurentsi- ja ekspordivõime ning ettevõtluskultuur märgatavalt paraneda.

Et tehnoloogilised tellimused lähevad päev-päevalt keerulisemaks, pole mõeldav, et üks 30—50 töötajaga väikeettevõte suudab kogu protsessi ideaalselt korraldada. Ikka keevitatakse ühes kohas hästi, teises on heal järjel masintöötlus ja kolmandas pakutakse kvaliteetset värvimisteenust.

Idee järgi peaks klaster vabastama kliendid hirmust, et tegija ei ole suuteline võtma ette suuri ja pikaajalisi projekte.

Samuti kaob tellijal pikaajaliste projektide puhul vajadus pidada silmas alternatiive, sest kui tellimuse täitmises osalev klastri liige peaks mingil põhjusel raskustesse sattuma, suudavad teised teda toetada või lõpetada tellimuse tema eest.

Muu hulgas peetakse silmas arenguhüpet infotehnoloogiliste vahendite kasutamises. Ehkki Eestis on IT-süsteemid hästi välja arendatud, ei kasuta ettevõtted selles peituvaid võimalusi. Enamasti piirduvad nad e-kirjade ja failide vahetamisega ning on seega takerdunud eelmisesse sajandisse. Kui koostööd tegevad ettevõtted suudaksid nõudluse ja pakkumise IT-keskkonnas reaalajas nähtavaks teha, annaks see tõelise konkurentsieelise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles