Notarid teevad uksed lahti

Üllar Priks
, reporter
Copy
Notarid annavad täna tasuta konsultatsioone.
Notarid annavad täna tasuta konsultatsioone. Foto: Peeter Langovits

Täna kella 14–17 on neljandat korda notaribüroode avatud uste päev, mil inimestel on võimalik minna endale lähimasse notaribüroosse nõu küsima.

Lõviosa notarite igapäevatööst puudutab kinnisvara, ettevõtlust, abikaasade varasuhteid ning ka pärimist. Need on teemad, millega ühel hetkel puutuvad kokku kõik inimesed.

Notarite koja esimees Merle Saar-Johanson ütlse, et möödunud aastal moodustasid kinnisvara, abikaasade varasuhteid ning pärimist puudutavad toimingud umbkaudu kolmandiku kõigist notaritoimingutest. "Seega on selge, et just need küsimused on inimestele olulised ning avatud uste päev on hea võimalus saada vastuseid kinnisvaratehingute teemal või teha esimene samm kas või testamendi tegemiseks," ütles Saar-Johanson.

Samas on oluline teada, et tegelikult on notaribürood avatud kõigil tööpäevadel ning notariaalse tehinguga seotud nõustamine on alati tasuta. "Küll aga on avatud uste päev hea võimalus notari juurde tulekuks nendel inimestel, kes alles kaaluvad kinnisvara või mõne muu tehingu tegemist või vajavad abi erinevate variantide kaalumisel, näiteks kuidas vormistada testamenti või millist varasuhet abielludes eelistada," ütles Saar-Johanson.

Eelmise kolme aasta jooksul on avatud uste päeval tasuta õigusnõu käinud küsimas ligikaudu 2000 inimest üle Eesti. 2018. aastal tegid 90 Eestis tegutsevat notarit kokku pea 323 tuhat ametitoimingut, millest ligi veerand oli seotud kinnisvaraga.

Käesoleva aasta kolme kvartali jooksul on notarid teinud 245 307 ametitoimingut. Kinnisvaratehinguid on notarid tõestanud kokku 54 642, neist kinnisvara müügi tehinguid 36 460, mis jääb samasse suurusjärku eelmisel aastal samal ajal tõestatud müügitehingute arvuga (36 451). Kolme kvartali jooksul tõestasid notarid äriühingute tehinguid kokku 7662, testamente 5406, väljastasid 9765 apostilli ja kinnitasid 458 abielu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles