Suukool kutsub üles hammaste eest hoolt kandma

Kristiina Liiv
, reporter
Copy
Haigekassa ja hambaarstide liidu ühiskampaania õpetab lasteaialastele, kuidas oma hammaste eest hoolt kanda.
Haigekassa ja hambaarstide liidu ühiskampaania õpetab lasteaialastele, kuidas oma hammaste eest hoolt kanda. Foto: Konstantin Sednev

Oktoobris korraldab haigekassa ja hambaarstide liit teist aastat ühisprojekti "Suukool" hambapesukampaaniat, et parandada laste ja nende vanemate teadlikkust suutervisest ja hambahaiguste ennetamisest. Esimene kampaania osutus väga edukaks ning sellest võttis osa 42 protsenti Viljandimaa lasteaedadest. 

Viimasest laste hammaste seisukorra uuringust selgus, et Eesti laste suutervisealane teadlikkus on suhteliselt väike ja hambasõbralikke harjumusi lapsed kodust kaasa ei saa. Selleks, et õpetada kõiki Eesti lapsi oma hammaste eest õigesti hoolt kandma, on loodud Suukool, kes teist õppeaastat kutsub lasteaedu osalema hambapesukampaanias ning on valmis saanud õpetliku hambapesulaulu, teatab haigekassa. 

Suukool tegeleb laste hambahaiguste ennetamisega ning koolitab eelkõige lapsi ja lapsevanemaid suutervise eest õigesti hoolt kandma. Suukooli eestvedajad, hambaarstid Anastassia Kuldmaa ja Kati Vald soovivad jõuda kõikide vanuserühmadeni, alates rasedast naisest kuni vanavanemani, et tulevikus kasvaksid Eestis tervete hammastega lapsed.

Algusaastatel nõustati lapsi ja lapsevanemaid peamiselt kabinettides ja käidi lasteaedades loenguid pidamas. Kuid kõiki Eesti mudilasi sel viisil hammaste eest hoolitsema õpetada oli liiga töömahukas ning kulukas. "Selleks, et suutervise teemasid oleks õppeprogrammi kerge lisada ja mänguliselt läbida, koostasime metoodilise juhendi lasteaiaõpetajale," rääkis doktor Anastassia Kuldmaa. Samuti jagab Suukool õpetlikke kinkematerjale nii lasteaia- kui ka kooliõpetajatele ning oma ressurssidest lähtuvalt käiakse lasteaedades ja koolides loenguid pidamas.

Suukooli materjalide hulka kuuluvad ka animatsioonid ja videod. Alles hiljuti sai Suukool hakkama vahva teoga, esitledes Eesti esimest hambapesulaulu, mille autor ja esitaja on Stig Rästa.

Oktoobris käivitunud hambapesukampaania kannab pealkirja "Suukool võitleb suukollidega". Kuigi kampaania on mõeldud lasteaedadele, soovitab Suukool kampaaniast teada anda ka lapsevanematele, sest kõige paremad tulemused sünnivad koostöös. "Selleks, et meil kasvaksid tervete hammastega lapsed, peavad kõik täiskasvanud – emad, isad, vanaemad, vanaisad ja õpetajad – ise eeskujuks olema ja lapsi maast madalast õpetama õigesti oma hammaste eest hoolt kandma. Oluline on, et hambapesu muutuks lapsele igapäevaseks ja loomulikuks," ütles doktor Kuldmaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles