Ugala lavale jõuab ebausuga looritatud legendaarne ballett

Sakala
Copy
«Krati» lavastajat Marina Keslerit paelusid Eduard Tubina muusika ja süžee, mis on keerulisem kui klassikalised muinasjutu- ja armastusteemalised balletid.
«Krati» lavastajat Marina Keslerit paelusid Eduard Tubina muusika ja süžee, mis on keerulisem kui klassikalised muinasjutu- ja armastusteemalised balletid. Foto: Rahvusooper Estonia

27. oktoobril astub Eesti rahvusballeti trupp Ugala lavalaudadele, et tuua Viljandi teatripubliku ette Eduard Tubina ballett «Kratt», mille lavastamist looritab tantsijate ja koreograafide seas leviv ebausk.

Just «Krati» etenduse ajal 1944. aasta 9. märtsil sai Estonia teater Nõukogude õhurünnakus tabamuse. Pärast maja põlengut levis lugu, et just kratt see oligi, kes maja süütas.

Ka tänapäeval külvab kratt estoonlastesse ebausku ning keelab artistidel teatrimajas vilistada, eriti Tubina meloodiaid. Et vältida kohutavate sündmuste kordumist, on kostüümikunstnik Gerly Tinn kurjade vaimude peletamiseks tikkinud igale balletitantsija kostüümile vanarahva ruunimärgi, mis kaitseb kandjat ebaõnne ja õnnetuse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles