Sakala maleva kaitseliitlased katkestasid Utria võistluse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAKALA01:LÕHAVERE : VILJANDI, EESTI, 21SEP07
Rebaseretkel osalejad trotsisid vihmasadu.
pk/ Foto PEETER KÜMMEL/ SAKALA
SAKALA01:LÕHAVERE : VILJANDI, EESTI, 21SEP07 Rebaseretkel osalejad trotsisid vihmasadu. pk/ Foto PEETER KÜMMEL/ SAKALA Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Reedel ja laupäeval Ida-Virumaal peetud 11. sõjalis-sportlikul võistlusel «Utria dessant» kaasa löönud Kaitseliidu Sakala maleva meeskond ja Naiskodukaitse võistkond katkestasid retke lõpp-punkti jõudmata.


Maleva staabiülem Ahto Alas ütles, et naised katkestasid retke esimesel, mehed teisel kolmandikul. Võistlus vältas 26 tundi ja 19 võistkonda tegutses 176 ruutkilomeetri suurusel alal.

Erna seltsi president Meelis Rätsep ütles, et seitse võistkonda katkestas ennekõike kehvaks muutunud ilma tõttu.

«Algul sadas vihma ja siis tuli külm otsa ning lumele tekkis koorik. Sellistes tingimustes väsisid võistlejad ruttu,» rääkis Rätsep.

Rohkem kui ööpäeva jooksul pidid võistkonnad läbima Scouts-pataljoni vastutegevuses 12 kontrollpunkti, kus tuli ületada takistusriba, hävitada linnalahingus kuulipildujapesa, visata granaati ning luurel avastada ja kaardistada vaenlane. Võistlusel oli vaja anda ka esmaabi, visata nuga ja kirvest ning paigaldada miine.

Utria dessandi 11. sõjalise võistluse võitis laupäeval Kaitseliidu Tartu maleva II võistkond. Reedel alustanud 19 võistkonnast lõpetas võistluse 12.  Teisele kohale tuli Kirde piirivalvepiirkonna ja kolmandale Kuperjanovi pataljoni võistkond.

Utria dessandi kohtunikud on Rootsist ja Soomest, peakohtunik aga Ameerika Ühendriikide maavägede atašee Eestis major Garrick M. Harmon.

17. ja 18. jaanuaril 1919 aset leidnud Utria dessant oli Eesti mereväe kõige suurem dessantoperatsioon Vabadussõjas. Selle eesmärk oli toetada maavägede liikumist Narva poole. Dessandis osales kuus Eesti mereväe laeva eesotsas suurtükilaevaga Lembit.

Operatsioonis osales 400 mehega dessantpataljon ja 600 Soome vabatahtlikku. Operatsiooniga vabastasid Eesti väed Narva punaste riismetest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles