Gümnasistide prügijooks tõestas, et prügi Viljandist ei lõpe

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Gümnasistid jooksid prügijahile esmalt lossimägedesse ning seejärel kesklinna ja bussijaama juurde.
Gümnasistid jooksid prügijahile esmalt lossimägedesse ning seejärel kesklinna ja bussijaama juurde. Foto: Erakogu

Maailmakoristuspäevale Viljandis oma panuse andnud gümnasistid avastasid, et kevadel nende koristatud alad olid sügiseks taas prügi alla mattunud. Seitsme kilomeetri pikkuselt prügijooksult tõid paarkümmend linna- ja maailmakoristajat kaasa mitu suurt kotitäit konisid, pudelikilde, kommipabereid ja igasugust muud prügi.

Viljandis laupäevase maailmakoristuspäevaga liitunud paarkümmend inimest kogunesid kella 12.12-ks gümnaasiumi ette. Enamikus olid nad selle kooli õpilased, aga oli ka paar peret väikeste lastega. Õpilased läksid prügijooksule lossimägedesse ja vanalinna ning lastega pered võtsid ette väiksema koristusringi koolimaja ümbruses.

Prügi hulk tuli suurem, kui noored arvasid. Enam-vähem sama ringi olid nad käinud prügijooksuga puhastamas kevadel gümnasistide nädala ajal, kuid nüüd sügisel uuesti sama ringi joostes tundus ettevõtmise ühele korraldajale Berit Sarapile, justkui polekski kevadel sealt prügi koristatud.

«Kui jalutajale võvad tunduda Viljandi kesklinn ja lossimäed üsna puhta paigana, siis koristama hakates selgub, et prügi on seal ikka päris palju,» nentis ta.

Kui algselt oli noortel plaan teha umbes kümnekilomeetrine koristusring, siis vihmase ilma tõttu kahanes tiir seitsme kilomeetri pikkuseks. Prügikotid said aga sellegipoolest üsna täis. Kõige rohkem leiti prahti bussijaama ümbrusest ning kõige prügistatumad kohad olid prügikastide ümbrused. «Kui ikka prügi esimese korraga kasti ei lenda, siis seda üldiselt enam üles ei võeta,» nentis Sarap.

Viljandi gümnaasiumi juurde viidud kotte kaaluma ei hakatud, sest nende sisu oli läbi vettinud. Ka koolimaja lähemas ümbruses väiksema tiiru teinud pered tõid oma kogutud prügi koolimaja juurde ning sedagi oli mitu kotitäit.

Prügijooksul täidetud prügikotid pandi Viljandi gümnaasiumi juures ühte suurde big-bag kotti ning see sai poolenisti täis.
Prügijooksul täidetud prügikotid pandi Viljandi gümnaasiumi juures ühte suurde big-bag kotti ning see sai poolenisti täis. Foto: Erakogu

Esimese avaliku prügijooksu ehk inglise keeles plogging'u korraldas Viljandis täpselt aasta tagasi muusik Jalmar Vabarna. Mullusel maailmakoristuspäeval Viljandi kanti ämma sünnipäevale tulnud Vabarna kutsus kõiki huvilisi lossimägedesse jooksule, kus sportimise kõrval korjati üles prügi, mis silma jäi. Nii said jooksjad füüsilise koormuse ning jooksuraja ümbrus ühtlasi puhtaks. Sportlased kiidavad prügijooksu ka seepärast, et see sunnib lisaks jooksuliigutustele tegema veel teistsuguseid harjutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles