Helme helmed võivad olla ammuse draama tummad tunnistajad

Margus Haav
, reporter
Copy
Helme kihelkonnakirikust vähem kui poole kilomeetri kaugusel seisvad teise väikese keskaegse kivikiriku varemed olid arheoloogide huviorbiidis teist aastat järjest.
Helme kihelkonnakirikust vähem kui poole kilomeetri kaugusel seisvad teise väikese keskaegse kivikiriku varemed olid arheoloogide huviorbiidis teist aastat järjest. Foto: Heiki Valk

Tartu ülikooli arheoloogid jätkasid tänavu mullu alustatud väljakaevamisi Valgamaal Helme kihelkonnakirikust vähem kui poole kilomeetri kaugusel seisva keskaegse kivikabeli – Issanda Ihu kabeli varemetes. Kohalik rahvas on seda kabelit kutsunud ka kirikuks. Kaevand on sattunud õnnelikku kohta: selle ühes nurgas on säilinud kivihoone-eelset ohvrimünte sisaldavat pinnast.

Arheoloogid peavad seda leidu äärmiselt haruldaseks ja põnevaks, sest meie keskaegsed ohvrikohad on suuresti rüüstatud. «Nii varasest keskajast ei ole meie territooriumil ohverdamiskohti praktiliselt üldse uuritud. On teada küll mõned paigad, mille on ära lõhkunud mustad detektoristid, nii et arheoloogiale on jäänud ainult järelkorje,» nentis kaevamistöid juhtinud Heiki Valk. «Niisugust pühapaika aga ei olnud Läänemere maades seni kusagilt teada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles