Marek Tiitsi raport. Tulevik tõi Levadia karukoopast kulla hinnas mesimagusa viigi

Priscilla Õmblus
Copy
Viljandi Tuleviku ja Tallinna FCI Levadia kohtumine lõppes 1:1 viigiga.
Viljandi Tuleviku ja Tallinna FCI Levadia kohtumine lõppes 1:1 viigiga. Foto: Brit Maria Tael

Premium-liiga 27. vooru kohtumine A. Le Coq Arenal viis vastamisi meeskonnad, kelle vahelistes mängudes ei ole tavaliselt  küsimuseks see, kas tugevam võidab, vaid see, kui suurelt ta seda teeb. FCI Levadia on Tuleviku vastu kahtlemata Koljati mõõtu meeskond, kuid laupäeval rahvusareenil peetud hooaja viimases omavahelises kohtumises pures Tulevik Levadia kintsu vastu kõiki ootusi moel, mis võib tollele tiitli maksma minna: kohtumine lõppes 1:1 viigiga.

Mänguks viiemehelise kaitseliini üles rivistanud Sander Post ei teinud asetuse ja mängutaktikaga mingit saladust sellest, et kavatseb Levadia ees oma karistusala kinni müürida ning alles seejärel vaadata, mis eduriviga saama hakkab. Ehkki pall käis Tuleviku väravavõrgus juba esimesel minutil, ei loetud Nikita Andrejevi tabamust ära, sest too oli suluseisus. Posti kollasärgid suutsid sealtmaalt kaitses read korda saada ning Levadia innukatest rünnakuüritustest esimesel poolajal tolku ei olnud: poolajapausile mindi 0:0 tasaseisul ja nii, et Levadia oli suutnud Tuleviku väravale vaid ühe määrustepärase pealelöögi teha.

Teist poolaega alustas kodumeeskond armutu pressiga ning Tulevik suruti tihedalt oma trahviala lähistele kokku. 52. minutil jõudis Gando Biala madal tsenderdus ohualasse, kus pall Tanel Langi õnnetust jalapuutest Rasmus Peetsonile põrkas. Hetkeks valveta jäetud Peetson leidis end ootamatult avanenud tühimikust ning sai Ingmar Krister Paplavskise valvatava värava poole terava madala löögi teele panna. Paplavskis jäi äkki tulnud löögi vastu võimetuks ning Levadia sai pinged maha: 1:0.

Pinge aga hakkas üsna pea uuesti kasvama, sest paarikümneks minutiks surve alla jäänud Tulevik rassis üha kindlamalt keskvälja poole ning tõrjus samal ajal kõik Levadia rünnakuüritused suuremate pingutusteta. Nii palliga mängus kui territoriaalselt mäekõrgust ülekaalu nautinud kodumeeskond tegi olukorra parandamiseks ära kõik oma vahetused, ent tulu need ei toonud. Tulevik nihkus iga rünnakuga Levadia väravale üha lähemale.

88. minutil sai Vladislav Zanfirov paremal äärel kätte hea diagonaalpalli ning saatis selle kiiresti ja teravalt Levadia väravaesisele. Seal liikus pall läbi nii Levadia kui Tuleviku meeste jalgadest, rohesärkide väravavaht Sergei Lepmets mängis end seda püüda üritades olukorrast välja ning samal ajal, jalg ees, olukorda lennanud Levadia kaitsja Markus Jürgenson rammis mänguvahendi oma väravasse. Tulevik tuli taas lõpuminutitel tippmeeskonna vastu kaotusseisust välja: 1:1.

Kolme lisaminuti jooksul üritas Levadia päästa, mis päästa oli, teenitud nurga- ja karistuslöögid tõrjuti aga Tuleviku trahvikastist välja. Viimasel lisaminutil üritas Gando Biala karistusalas vea teesklemisega penaltit teenida, ent väljakukohtunik Kristo Tohver, kes on küll suur teatrisõber, Gando etenduskunsti suuremat hinnata ei osanud ega tahtnud. Kohtuniku taskust tõusis hoopis kollane kaart ning Gando, kel oli selles mängus juba üks hoiatuskaart hingel, nägi enda eest välkumas ka punast kaarti ning pidi väljakult lahkuma.

Kohe kõlas Tohveri lõpuvile ning Viljandi esindusmeeskond teenis raskest mängust mesimagusa ja kullakangi kaalus viigipunkti, mis tähistas Tuleviku kaotusteta seeria venimist juba viie mängu pikkuseks. Ühtlasi suurendas see Tuleviku "õhuvahet" tagaajajatega viiele punktile ja viljandlased jätkavad turniiritabelis kindlalt seitsmendal reas. Levadiale oli viik aga sama hästi kui kaotus, sest ta jätkab teisel kohal ja teda edestab meistrivõistluste hetkeliider Tallinna FC Flora nüüd ühe vähem peetud mängu juures kahe punktiga.

Järgmises voorus kohtub Tulevik koduväljakul Nõmme Kaljuga, kes täna Narva Transiga oma koduplatsil 2:2 viigistas. Tuleviku ja Kalju kohtumine linnastaadionil algab teisipäeval kell 17.45, mängupäeva Facebooki event on leitav SIIT.

Peatreeneri kommentaar

Sander Post oli teenitud punkti üle mõistagi rõõmus ning ütles, et võidumaitselise viigi tõi Tulevikule meeskondlik ja üksteist toetav mäng nii kaitses kui rünnakul.

"Sellised mängud on, midagi pole teha, alati Taaveti ja Koljati võitlus. Oleme tänavu näidanud, et suudame endast suuremaid ja tugevamaid valusalt hammustada, ja täna tegime seda taas," rääkis Post kohe pärast Viljandisse tagasi jõudmist. "Lühikese aja jooksul kahelt tippmeeskonnalt kaotusseisust punktide võtmiseks (mõne vooru eest võitles Tulevik võõral väljakul viigipunkti välja Nõmme Kalju käest, seda samuti mängu üleminutitel ja kaotusseisust – toimetus) peab olema meeskonnas sisu ja meie mängijad on näidanud, et seda Viljandi poistes jagub."

Mis oli tänase viigimängu võti? Peatreener nentis, et ennekõike kaitseliini ennastsalgav mäng, kuid lisas, et suurt rolli mängis ka vastase mängujoonise põhjalik analüüsimine.

"Teadsime, kuidas Levadia mängib ja mida ta tahab teha, ning vastavalt sellele olime välja töötanud oma plaani tänaseks mänguks," kõneles Post. "Jäime küll kaotusseisu, aga pead ei kaotanud ning mehed pidasid mänguplaanist eeskujulikult kinni ja tegid seda kuni lõpuvileni. Kaitse pidas, Paplavskis ei pidanud väravasuul ühtki olulist tõrjet tegema ja suutsime Levadia käigud kinni hoida. Kõik minu mehed, kes täna platsil käisid, andsid endast kõik ja keegi ei hoidnud midagi tagasi, kiituse on kõik mehed ära teeninud."

Post lisas, et omajagu oli hea tulemuse sünni juures ka õnne. "Oli! Oli õnne! Aga pean seda ausalt öeldes ka õiglaseks, sest kui võtta arvesse, kui ropult on meil tänavu ebaõnne olnud ja kui palju mänge oleme lollidest juhustest käest lasknud, siis oli ka viimane aeg, et õnn meile naerataks," ütles Post muiates.

Kohtumise protokoll

14. septembril kell 13 A. Le Coq Arenal

Tallinna FCI Levadia - Viljandi JK Tulevik  1:1 (0:0)

52. Rasmus Peetson - 88. omavärav Markus Jürgenson

Väravasöödud: 52. Gando - 88. Vladislav Zanfirov

Hoiatused: 28. Markus Jürgenson, 36. Jevgeni Ossipov, 60. Bogdan Vaštšuk, 72., 90+4. Gando - 29. Mark Edur, 66. Ridwan Babatunde, 78. Kristjan Kask

Eemaldamine: 90+4. Gando

Mänguolud: +14, vahelduv pilvisus, muruväljak väga heas seisukorras.

Pealtvaatajaid: 156

Peakohtunik: Kristo Tohver

Abikohtunikud: Silver Kõiv, Aron Härsing

Neljas kohtunik: Juri Frischer

Levadia: Sergei Lepmets, Dmitri Kruglov (67. Mark Oliver Roosnupp), Jevgeni Ossipov, Marko Lipp, Markus Jürgenson, Marek Kaljumäe, Kirill Nesterov (74. Igor Dudarev), Bogdan Vaštšuk (81. Erick Moreno), Rasmus Peetson, Gando, Nikita Andrejev

Varus: Artur Kotenko, Igor Dudarev, Juri Tkatšuk, Joao Morelli, Pavel Marin, Mark Oliver Roosnupp, Erick Moreno

Tulevik: Ingmar Krister Paplavskis, Martin Allik, Gerdo Juhkam, Janar Õunap, Ridwan Babatunde, Mark Edur, Alex Roosalu, Tanel Lang, Kristjan Kask, Illimar Loigo (78. Vladislav Zanfirov), Kaimar Saag

Varus: Karl-Romet Nõmm, Gustav-Hendrik Seeder, Vladislav Zanfirov, Kaur Tomson, Rainer Peips

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles