Juhtkiri. Kui see on kriis ...

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Andrus Ansipi peaministrina öeldud sõnu «Kui see on kriis, siis ainult sellises kriisis ma tahaksingi elada» visatakse talle tänini nina peale. Ent 2008. aasta alguses, tuginedes 2007. aasta headele majandusnäitajatele, polnudki selline retoorika läbinisti vale. Tööpuudus oli väike ning eelarve kopsakas ülejäägis. Häda oli lihtsalt selles, et kriis kihutas Eesti poole nagu orkaan ja enamik meist oli selle tulekut juba märganud.

Viimasel ajal on üha rohkem hakatud rääkima uue surutise lähenemisest. Majanduse tsüklilisust arvestades ei ole sellest paratamatult pääsu. Küsimus on, millal see tuleb ja kui sügavale langeme. USA kaubandussõda Hiinaga, Brexit, Eesti oluliste kaubanduspartnerite majanduse nõrgnemine ja muud globaalsed mõjutajad maalivad süngeid toone.

Vaadates samal ajal Viljandimaa omavalitsuste maksulaekumisi, võiks aga just kasutada Ansipi kurikuulsaid sõnu. Kui maksutulu kümneprotsendiline ülelaekumine, mille üle võivad rõõmustada kõik peale Mulgi valla, on kriis ja krahh, siis kes ei tahaks sellist kriisi ja krahhi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles